Advertentie

PREVIEW Bekaert: besparingen werpen vruchten af

Als de analisten gelijk krijgen, is Bekaert in 2013 kunnen terugkeren naar winst. En dat ondanks een latere omzet, dus dankzij de impact van het kostenbesparingsprogramma dat in 2012 werd ingezet.

Bij de trading update over het derde kwartaal liet Bekaert verstaan dat dezelfde trends zich doorzetten in het laatste kwartaal. Met andere woorden: licht tot vrij stevig herstel van de omzet in Europa (EMEA) en Azië, versus een zeer moeilijke situatie in Noord- en Latijns-Amerika, met de tuimelende Venezolaanse peso en zware concurrentie op de Noord-Amerikaanse markt door goedkope Aziatische invoer grote kopbrekens zijn.

Voor het hele jaar verwachten de analisten een geconsolideerde omzet van 3,15 miljard (Bank Degroof) à 3,17 miljard euro (KBC Securities). Dat is in het slechtste geval dus 9 procent minder dan een jaar eerder. 

Het effect van de kostenbesparingen dat al voelbaar was in de eerste jaarhelft, moet zich wel doorgezet hebben, waardoor het bedrijfsresultaat (ebit) volgens Bank Degroof 11 procent hoger moet uitkomen, op 307 miljoen euro. Het recurrente bedrijfsresultaat moet rond 156 à 157 miljoen euro uitkomen, meent ook ING. Dat zou een verbetering met ongeveer 33 procent inhouden.

Met name in Azië (bijna verdubbeling naar 72 miljoen) en Europa (kwart hoger op 79 miljoen) met de rebit verbeterd zijn. Wel heeft dat in Azië grote inspanningen gekost, die de marge onder druk houden. En er staat tegenover dat de rebit in Latijns-Amerika, mede door de hyperinflatieboekhouding die voorzichtigheidshalve wordt gevoerd voor de Venezolaanse dochter, serieus onder druk blijft.

Het intussen afgezwakte doel van een marge op recurrent niveau van 7 procent, blijft nog enkele jaren buiten bereik. Over 2013 zou ze veeleer 5 procent bedragen hebben. De analisten verwachten dus dat de sterkere verbetering van de marge uit de eerste jaarhelft, in de altijd moeilijkere tweede helft niet volgehouden is.

Netto moet Bekaert wel terugkeren naar zwarte cijfers, zij het nog in de lage tientallen, na het verlies van 195 miljoen euro dat over 2012 werd geleden. De nettowinst zou tussen 20 en 30 miljoen euro uitkomen, wordt verwacht.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud