blog

PREVIEW Bekaert komt met sterke cijfers

CEO Matthew Taylor van Bekaert bij de voorstelling van de jaarresultaten 2015. Links herkent u Bert De Graeve, de huidige voorzitter. ©Photo News

De staaldraadgroep zal over het eerste halfjaar uitstekende resultaten bekendmaken, verwachten analisten.

Door de lagere prijzen voor walsdraad zal de omzet iets lager uitkomen dan een jaar eerder, maar de winstgevendheid zal een uitgesproken verbetering te zien geven.

Op zijn investeerdersdag in juni zei Bekaert dat de trends uit het eerste kwartaal (goede volumegroei, lagere omzet, hoger winstmarges) zich in het tweede kwartaal hebben doorgezet. Dat geldt ook voor de verschillende regio’s: sterkte in Europa, beterschap in Noord-Amerika, een heel moeilijke situatie in Latijns-Amerika en sterke volumegroei in Azië.

Volgens de gemiddelde verwachting van zeven beurshuizen, die Bekaert zelf bijhoudt, zal de geconsolideerde omzet uitkomen op 1,85 miljard euro. Dat is 2,6 procent minder dan in de eerste zes maanden van 2015. De voornaamste reden voor de omzetdaling zijn de lagere prijzen voor walsdraad, de voornaamste grondstof van Bekaert - al zijn die prijzen in het tweede kwartaal wel gevoelig gestegen.

Het goede nieuws moeten we vooral aan de winstzijde zoeken. De recurrente bedrijfswinst (rebit) zal uitkomen op 150 miljoen euro volgens de consensusverwachting en dat is heel wat meer dan een jaar eerder (112 miljoen). Dat betekent dat de rebit-marge (rebit op omzet) 8,1 procent zou bedragen tegen 5,9 procent in de eerste helft van 2015. De fors verbeterde rendabiliteit is te danken aan besparingen op de kosten, sterke volumegroei in Azië en een betere productmix.

Daarmee is topman Matthew Taylor goed op weg om zijn langetermijndoelstelling van een rebit-marge van 7 procent te halen. Of dat over heel 2016 al lukt, zal vanzelfsprekend afhangen van rest van het jaar. In mei waarschuwde Bekaert al voor een moeilijkere tweede jaarhelft. Dat heeft met zwakkere economische activiteit tijdens de zomer te maken, maar ook met meer uitdagende marktomstandigheden.

Volgens analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securites is het ook niet uitgesloten dat er bepaalde kosten gepaard gaan met de oprichting van Bridon-Bekaert Ropes Group, een transactie die eind juni werd afgerond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud