Advertentie
blog

PREVIEW Bekaert: quid China?

Bekaert-CEO Matthew Taylor ©BELGA

Met de tweemotorige boost van dure dollar en overnames zal Bekaert een forse omzetgroei boeken over het eerste halfjaar. Of de bedrijfswinst ook groeit, zal China bepalen.

Bekaert komt vrijdag voorbeurs met de resultaten over het eerste halfjaar. Wat het bovenste lijntje van de resultatenrekening betreft, heeft de staaltechnologiegroep er een erg sterk eerste halfjaar opzitten. De analistenconsensus die Bekaert zelf bijhoudt (zie tabel), rekent op een omzet van 1,89 miljard euro. Dat is een stevige 18 procent meer dan een jaar eerder.

Net als bij de update over het eerste kwartaal is de sterke groei te danken aan twee factoren: de dure dollar en de overname van de staalkoordtak van Pirelli. Een euro was afgelopen halfjaar gemiddeld nog 1,12 dollar waard, tegenover 1,37 dollar een jaar eerder. Anders gesteld: elke 100 dollar verkopen leverden Bekaert in de eerste helft van 2014 73 euro op, in de eerste helft van 2015 was dat 89 euro.

Pro memorie: in het eerste kwartaal steeg de omzet jaar op jaar 16 procent. Dollar en overnames droegen toen elk 10 procentpunt bij, een lagere organische groei roomde 4 procent af. Pijnpunt was Azië, waar een zware Chinese prijzenslag een organische krimp van 11 procent veroorzaakte.

Bekaert zei toen echter beterschap te merken vanaf maart-april en beloofde voor het tweede kwartaal weer organische groei. Bank Degroof twijfelt echter aan die doelstelling en stipt aan dat de aandelenkoersen van de Chinese staalkoordrivalen Shougang en Xingda na een opleving in het voorjaar recent weer stevige klappen incasseerden.

Door de jaar op jaar stevige winstdaling in Azië zou de recurrente bedrijfswinst (rebit) van Bekaert slechts licht toenemen, met 7 procent tot 108 miljoen euro. Absolute sterkhouder zou Europa blijven: daar rekenen analisten op een bedrijfswinst van 72 miljoen euro en een winstmarge van meer dan 11 procent, nog iets beter dan de recordmarge over 2014.

De nettowinst zou tot 51 miljoen euro dalen, maar dat is vooral omdat Bekaert vorig jaar uitzonderlijke meerwaarden boekte op de verkoop van vastgoed. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud