Advertentie
Advertentie

PREVIEW Cruciale BAV voor Sucraf

Paul Kronacker, ontslagnemend voorzitter van Sucraf ©wim kempenaers (wkb)

Bij de lege beursschelp Sucraf vindt woensdag een bijzondere algemene vergadering (BAV) plaats die van doorslaggevend belang is voor het voortbestaan van de voormalige plantageholding. Op de agenda staat maar één agendapunt: de benoeming van nieuwe bestuurders.

HDe familie Kronacker verkocht vorige zomer haar volledige belang in Sucraf – op 40 aandelen na – aan Value8. Die beursgenoteerde groep heeft er een specialiteit van gemaakt lege beursschelpen op te kopen en weer te vullen met nieuwe activiteiten. Dat was ook hun bedoeling met Sucraf, maar het loopt niet van een leien dakje.

Op de BAV van 5 maart werden de drie bestuurders die Value8 voorstelde, immers weggestemd. De andere aandeelhouders – vooral Guido Wallebroek (die 8,12 procent bezit) en de groep rond de Waalse dokter Jacques Adam – stonden te wantrouwig tegenover de plannen van Value8. Vooral oen bleek dat de vastgoedgroep Bernaerts uit Brasschaat op de beursnotering aasde. Er waren al contacten tussen Value8 en Guido Benaerts, de CEO van de naar hem genoemde groep. Een probleem vormen echter de 3 miljoen euro schulden van Sucraf.

'Ik hoef geen bestuurder te zijn om mij met Congo bezig te houden'
Paul Kronacker
ontslagnemend voorzitter Sucraf

Het was aanvankelijk de bedoeling om pas op de algemene vergadering van 8 juni een poging te doen om nieuwe bestuurders te benoemen, maar de familie Kronacker verkoos al vroeger een BAV samen te roepen. ‘Sucraf heeft geen geld. Dit is een noodtoestand’, aldus ontslagnemend voorzitter en bestuurder Paul Kronacker. Value8 had de man graag aan boord gehouden vanwege zijn ervaring met en contacten in Congo, maar hij verkoos toch ontslag te nemen. ‘Je hoeft geen bestuurder te zijn om een mandaat te krijgen om je met de zaken in Congo bezig te houden’, is zijn uitleg.

Blijft de vraag wat er woensdag zal gebeuren. Value8 zal wellicht dezelfde bestuurders opnieuw voorstellen: Peter Paul de Vries, de topman van Value8, en zijn medewerkers Gerben Hettinga en Bettekee Koopmans. Als de overige aandeelhouders zich ‘en bloc’ blijven verzetten, moeten zij van hun kant kandidaten voorstellen. Naar namen is het voorlopig gissen. Maar ze kunnen zich ook onthouden, en dan kunnen de bestuurders van Value8 toch benoemd geraken.

Handelsrechtbank

Als de kandidaten van Value8 verworpen worden en de andere aandeelhouders weigeren nieuwe bestuurders te benoemen, zullen de Kronackers – als ontslagnemende bestuurders – het dossier moeten overmaken aan de voorzitter van de Handelsrechtbank van Antwerpen. Die zal dan een gerechtelijk bestuurder aanstellen en desnoods de raad van bestuur van Sucraf vragen om de boeken neer te leggen en het faillissement aan te vragen. Dan zou Sucraf even triestig eindigen als de suikerrietplantage in Zuid-Kivu waarvan het ooit een derde bezat. De plantage is verwoest en volgens de laatste berichten zijn de gebouwen leeggeplunderd door het niet-betaalde personeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud