PREVIEW D'Ieteren: waar blijft derde pijler?

De autodienstengroep D’Ieteren geeft donderdagmorgen haar jaarresultaten vrij. Op basis van de eigen guidance van het bedrijf zal de netto courante winst voor belastingen 10 tot 15 procent lager uitkomen dan in 2012.

Het cijfer van 2012 was echter aangedikt door de terugneming van een provisie voor het langetermijn-incentiveplan van het management van Belron. Zonder deze provisie zou de netto courante winst voor belastingen ongeveer stabiel moeten blijven.

Ter herinnering: in 2012 boekte D’Ieteren een netto courante winst voor belastingen van 203 miljoen euro. Analiste Pascale Weber van KBC Securities verwacht dat het cijfer voor 2013 10,4 procent lager zal uitkomen, Bernard Hanssens van Bank Degroof verwacht een daling van 11,4 procent.

In de update over het derde kwartaal bleek al dat 2013 vooral voor de autodistributie geen hoogvlieger is geworden. Na 9 maanden was er sprake van een omzetdaling van 6,7 procent en die is mogelijk nog groter geworden in het vierde kwartaal – omdat kopers dan wachten op de aanbiedingen van het autosalon. De Belgische automarkt bleef vorig jaar nagenoeg stabiel, maar D’Ieteren Auto zag zijn marktaandeel dalen. De winst is wellicht nog een stuk sterker gedaald dan de omzet.

Voor de voertuigbeglazingsdochter Belron wordt een hogere omzet verwacht (na negen maanden was er een plus van 4,4%) dankzij de combinatie van organische groei en groei uit overnames, echter afgeremd door wisselkoerseffecten. Weber verwacht in de tweede jaarhelft een stevige daling van de winstmarge als gevolg van commerciële inspanningen. De concurrentie zit immers niet stil.

D’Ieteren geeft traditioneel bij de jaarresultaten al een winstprognose voor het komende jaar. Weber gaat alvast van een hogere winst uit.

Analisten kijken vooral uit naar nieuws over de zoektocht naar een derde pijler, die nu al meer dan twee jaar duurt. D’Ieteren zoekt een geschikte prooi om daarin de opbrengst uit de verkoop van zijn belang in Avis Europe te herinvesteren, maar hanteert zeer strikte criteria die de queeste bemoeilijken. Tot dusver werden volgens Petercam al meer dan 30 mogelijke doelwitten gescreend, zonder resultaat. Weber schat dat D’Ieteren zowat een half miljard euro heeft klaarliggen om in een derde activiteit te investeren.

D’Ieteren organiseert donderdagmorgen eerst een analisten- en vervolgens een persconferentie. Wellicht zal de nieuwe CEO Axel Miller daar zijn opwachting maken. De man heeft zich tot dusver helemaal op de achtergrond gehouden. Voor de communicatie van het vrij gesloten familiebedrijf met de buitenwereld is dat geen goede zaak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud