blog

PREVIEW De laatste krimp van Mobistar

Mobistar-CEO Jean-Marc Harion ©BELGA

Een 16de (!) krimpkwartaal op rij, het moet ergens een record zijn. Toch durven analisten voorspellen dat Mobistar deze zomer eindelijk weer met groei aankoopt.

Vrijdag klokslag zeven uur komt Mobistar met de resultaten over het tweede kwartaal. Wie de Brusselse beurswereld al iets langer dan vandaag volgt, weet dat je best niet te veel plusjes verwacht als de mobilofoonoperator met cijfers komt. Dat leert onderstaande tabel, met de analistenconsensus die de groep zelf bijhoudt:

Attente lezers zullen echter opmerken dat de minnetjes dit keer vrij bescheiden uitvallen. En dat zou volgens analisten wel eens de voorbode kunnen zijn van - we schrijven het nog even in potlood op - groei in het derde kwartaal. En dat zou de eerste keer zijn na zestien opeenvolgende kwartalen met krimp, sinds het tweede kwartaal van 2011.

Hallo televisie

De oorzaak is niet ver te zoeken: met de intrede van Telenet woedde er jarenlang een bikkelharde strijd om de telecomklant. Bovendien voerde Mobistar die strijd met de handen op de rug gebonden: de groep slaagde er tot nog toe niet in een eigen televisie-aanbod uit de grond te stampen. En dat is dodelijk in het huidige klimaat waar Proximus en Telenet handenvol klanten lokken met 'triple play'-tarieven: formules waarbij klanten internet, telefonie én televisie aangeboden krijgen.

Met de openstelling van de kabel hoopt Mobistar dit najaar eindelijk een televisie-aanbod te lanceren, analisten kijken alvast reikhalzend uit naar meer concrete informatie. 

Maar zelfs al knoopt Mobistar straks weer aan met groei, dankzij een eigen televisie-aanbod, een iets minder scherpe concurrentie en een minder strenge regelgever, dan nog is de groei bepaald niet happy ever after. De beurskoers kreeg in april een zware dreun door het bod van Telenet op rivaal BASE.

Niet alleen ging de speculatieve koorts rond Mobistar meteen luwen, maar Mobistar verliest op termijn - vanaf 2018 - ook nog eens een belangrijk deel van zijn winst. Nu gebruikt Telenet immers nog als 'virtuele operator' het netwerk van Mobistar voor zijn meer dan 1 miljoen telecomklanten. Hoe Mobistar dat kan opvangen, is nog lang niet duidelijk. 

Waarschijnlijk herhaalt Mobistar voor het volledige boekjaar de prognose voor een rebitda (recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen) van 260 tot 280 miljoen. Met de toevoeging op een 'stabilisatie van de financiële prestatie' te verwachten. Dat laatste legt de lat de facto op 275 miljoen, de rebitda van 2014.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud