Advertentie

PREVIEW Elia: de vleesgeworden stabiliteit

Na de dramatiek van andere bedrijfsresultaten, belooft Elia met stabiele winstcijfers zijn reputatie van rustige vastheid te betonneren.

De kans is relatief klein dat netbeheerder Elia na de publicatie van zijn jaarresultaten - vrijdag voorbeurs - capriolen maakt à la Mobistar of D'Ieteren eerder op de week. 

Dat komt omdat Elia net als alle beheerders van het Europese elektriciteitsnet een raar beestje is waarvoor beleggers zowat alles wat ze over aandelen denken te weten, weer moeten vergeten: zo hangt de nettowinst van de netbeheerders niet af van de conjunctuur. En is een lagere rente negatief in plaats van positief.

De toezichthouders CREG in België en BundesNetzAmt (BNA) in Duitsland - Elia heeft 60 procent van het Oost-Duitse 50Hertz-net in handen - omschrijven een 'billijk rendement' dat de beheerder mag halen op het eigen vermogen nodig om de 'gereguleerde activabasis' (RAB) te financieren. De rentelast op de schulden mag Elia automatisch in de doorvoertarieven aan de klant doorrekenen.

In België hangt dat rendement af van de het rendement op staatspapier plus een risicopremie en een vergoeding voor kosten-beheersing en vervangingsinvesteringen. Bijgevolg weegt contra-intuïtief - vergeleken met de basiscursus bedrijfsfinanciering - de forse rentedaling op de winst in België.

De Duitse netwaakhond laat echter niet alleen een hoger rendement toe dan de Belgische, het BNA beloont netbeheerders ook voor uitbreidingsinvesteringen. Belangrijk, want sinds de ‘Energiewende’, de Duitse kernuitstap, moeten netbeheerders fors investeren om het Duitse net naar Deens voorbeeld om te gooien, opdat het de productie van veel verspreide kleinere leveranciers kan verwerken.

Bijgevolg zal net als over boekjaar 2012 ook in 2013 zo goed als zeker een hogere winstbijdrage vanuit 50Hertz uitgevlakt worden door een kleinere 'Belgische' winst, door de lagere rente. Zowel KBC Securities als Bank Degroof mikt op een stabiele jaarwinst van 155 miljoen en een stabiel dividend van bruto 1,47 euro per aandeel.

IFRS 10

Elia laat traditioneel niet in zijn kaarten kijken voor het lopend boekjaar en dit keer is dat misschien maar goed ook. Door geen becijferde prognose te geven vermijdt Elia dat er potentieel verwarring kan ontstaan zoals eerder op de week bij UCB. Want: ook bij Elia dreigt de resultatenrekening er vanaf 2014 plots heel anders uit te zien door de toepassing van de intussen beruchte IFRS 10-boekhoudnorm.

De netbeheerder legde de impact van IFRS 10 uit in zijn jaarverslag over 2012, zij het ietwat verborgen op pagina 129 (zie onderaan). Vanaf 2014 zal de groep de 60 procent winstbijdrage van 50Hertz proportioneel consolideren. Nu neemt Elia de volle 100 procent van 50Hertz mee in omzet en bedrijfswinst, om in het onderste lijntje de 40 procent minderheidsbelangen weer af te trekken.

Met die nieuwe berekeningswijze blijft de nettowinst dus krek hetzelfde, maar zal de bedrijfswinst een stuk lager ogen: over 2012 zou die op 188,6 miljoen euro uitgekomen zijn, in plaats van de volgens de 'oude' normen gerapporteerde 305 miljoen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud