PREVIEW Guargom weegt op Solvay-winst

Solvay incasseerde zo goed als zeker over 2013 een stevige winstdaling, vooral door de wegebbende guargomeuforie. Analisten rekenen op beterschap voor 2014, maar de chemiereus zelf laat traditioneel bij het begin van het boekjaar nog niet in zijn kaarten kijken.

Wie uit de resultaten van Solvay wijs wil raken, moet de jongste tijd wat puzzelwerk voor lief nemen. De chemiegroep goochelde zelf flink met zijn favoriete winstgraadmeter: de recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (rebitda).

Eerst lichtte Solvay 190 miljoen 'uitzonderlijke' winst van twee factoren die in 2012 de winst dopeerden, uit de vergelijkingsbasis voor 2012. Dat waren ten eerste de torenhoge guargomprijzen, wat de winst in de afdeling consumentenchemicaliën dopeerde. Die boom had te maken met de schaliegaseuforie in de VS, die onrechtstreeks de prijzen voor guargom - dat in veel producten als verdikkingsmiddel gebruikt wordt -  de hoogte injoeg.

Ten tweede slingerden van bij de overname van het Franse Rhodia nog allerhande ongebruikte emissierechten rond en die kon Solvay de jongste jaren regelmatig verkopen om zijn resultaten op te krikken. Dat 'CO2-spaarpotje' is zo goed als opgebruikt. 

Ten tweede lichtte Solvay ook nog eens de Europese pvc-tak uit de consolidatiekring en dus uit de cijfers voor 2012 en 2013. Solvay kondigde in mei aan die pvc-tak in een joint venture met het Brits-Zwitserse Ineos in te brengen. De deal moet wel nog steeds goedkeuring van de Europese kartelwaakhond krijgen. Die beslissing komt er hoogstwaarschijnlijk eind april.

Eind oktober liet Solvay weten voor 2013 rekening te houden met een rebitda van ongeveer 1,65 miljard euro. Niet geheel verrassend is dat ook min of meer de analistenconsensus (1,66 miljard). Dat is een stuk onder de initieel gerapporteerde 2,07 miljard voor 2013 , maar door alle gegoochel met bovenvermelde factoren is de 'nieuwe lat' voor 2012 nu op net geen 1,9 miljard euro komen te liggen.

Verwar de rebitda echter niet met de nettowinst. Die ligt na aftrek van afschrijvingen, herstructureringen, afboekingen, rentelasten en belastingen een heel stuk lager. Analisten mikken voor 2013 op 410 miljoen euro of 4,90 euro per aandeel, tegenover 690 miljoen of 8,34 euro in 2012. Toch mikken analisten gemiddeld op een iets hoger dividend van bruto 3,32 euro, tegenover 3,20 euro in 2012.

2014

Analisten rekenen in 2014 collectief op een stevig winstherstel, met dank aan weer wat aanpikkende guargomprijzen en rugwind van een iets aanpikkende economie. De lat ligt voor dit jaar op 1,87 miljard rebitda en 620 miljoen nettowinst. 

Kurt Bock, CEO van de Duitse chemiegigant BASF, liet zich alvast voor het eerst sinds lang 'voorzichtig optimistisch' uit. Solvay zelf laat doorgaans pas in mei - bij de eerstekwartaalcijfers - in zijn kaarten kijken voor het lopende boekjaar.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud