PREVIEW Nyrstar: smelters top, mijnen flop

Het zijn de zinksmelters, zoals hier in het Nederlandse Budel, die Nyrstar dit jaar overeind houden. ©Merlin Daleman/Hollandse Hoogte

Voor de smelters van Nyrstar zat alles wat kon meezitten, in het eerste halfjaar ook effectief mee. Voor de mijnen geldt krek het omgekeerde.

Met de smelters van zinkspecialist Nyrstar gaat het prima, dank u. We lijsten even de stevige rugwind in het eerste halfjaar op: 

  • De sterke dollar. Nyrstar haalt bijna al zijn inkomsten in Amerikaanse dollar, de kosten zijn vooral in euro en Australische dollar. Over de eerste jaarhelft noteerde de euro tegenover de Amerikaanse dollar gemiddeld 18 procent lager dan in dezelfde periode van 2014. Dat is een flinke opsteker, als je weet dat een 10 procent goedkopere euro op jaarbasis zo'n 130 miljoen euro extra bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) aanlevert.
  • De sterke zinkprijs. Die piekte in mei op 2.400 dollar per ton, viel daarna terug maar noteerde gemiddeld zo'n 4 procent boven het peil van een jaar eerder. Hier brengt een stijging van 10 procent 76 miljoen extra jaarwinst op.
  • De sterke verwerkingslonen (TC), de vergoeding die Nyrstar krijgt om zinkconcentraten te verwerken. KBC Securities stipt aan dat de TC's zo'n 10 procent boven het peil van een jaar eerder ligt, wat volgens Nyrstar op jaarbasis 26 miljoen extra oplevert 

Met zo'n rugwind mag het niet verbazen dat analisten een sterk halfjaar verwachten voor de smelters van Nyrstar. Gemiddeld verwachten ze 172 miljoen ebitda, tegenover 108 miljoen een jaar eerder.

Mijnzorgen

De andere tak van Nyrstar, de mijnbouwtak, is een heel ander paar mouwen. Met een ebitda van 9 miljoen, tegenover 30 miljoen vorig jaar, zou die nauwelijks uit het rood blijven. De afdeling kampt met een hele reeks operationele problemen, waarbij onder meer de mijnen van Campo Morado en Myra Falls al een hele tijd door uiteenlopende problemen stil liggen. In mei vond Nyrstar een koper voor een andere probleemijn, Coricancha.

Analisten kijken ook uit naar een mogelijke afboeking van de mijnen, die Nyrstar kritisch tegen het licht aan het houden is. Zo'n afboeking zou meteen een gelegenheid zijn voor de nieuwe CEO, Bill Scotting, om met een gekuiste balans aan de slag te gaan.

Inclusief holdingkosten rekenen analisten gemiddeld op een ebitda van 155 miljoen. Door de forse rentelasten op de schuldenberg zou het nettoresultaat nog steeds zo'n 15 miljoen euro of 5 cent per aandeel in het rood gaan.

Nyrstar maakt de resultaten donderdag om 7 uur bekend, om 9 uur is er een telefonische conferentie die live te volgen is op de webstek

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud