Advertentie
Advertentie

PREVIEW Onderhoud Hoboken doorkruist blitsstart Umicore

Afgedankte telefoons en elektronica. Op zich afval, maar voor Umicore een bron van te recycleren (edel)metalen. Alleen lag de grote recyclagefabriek in Hoboken tijdens het tweede kwartaal weken stil voor onderhoud. ©Dries Luyten

De materiaaltechnologiegroep Umicore moest in het tweede kwartaal zijn groeiritme van het eerste kwartaal proberen vast te houden terwijl zijn 'bovengrondse mijn', de recyclagefabriek in Hoboken, enkele weken stil lag door onderhoud. Analisten verwachten dat het bedrijf dat ook zal doen, met dank aan de katalysatorendivisie.

Gemiddeld mikken de analisten op een halfjaaromzet rond de 1,3 miljard euro. In dat cijfer wordt geen rekening gehouden met de waarde van de metalen die doorheen de recyclagedivisie stromen. De recurrente bedrijfswinst (rebit) zou op ongeveer 150 miljoen euro moeten uitkomen, goed voor een nettowinst van om en bij de 100 miljoen.

Umicore  is nog een van de weinige bedrijven in de Bel20 die een vrij precieze en duidelijke prognose geeft voor de bedrijfswinst over het hele boekjaar. Momenteel ligt die verwachtingsvork tussen 310 en 340 miljoen euro. De verwachting is dat daar niet aan zal geraakt worden.

De fabriek van Umicore in Hoboken. ©BELGA

De voornaamste groeimotor voor de tweedekwartaalprestatie moet komen van de katalysatorendivisie. Die kan momenteel volop profiteren van de vraag naar almaar krachtigere katalysatoren voor vrachtwagens die moeten voldoen aan de steeds strenger wordende Europese uitstootnormen. Wim Hoste van KBC Securities voorziet voor deze divisie een omzetgroei van 13 procent en een ebit-groei van 27 procent.

Hoewel de katalysatorendivisie veel groter is in omzet, is de recyclagedivisie veel winstgevender. In het tweede kwartaal had deze afdeling echter te maken met een onderhoud in zijn fabriek in Hoboken (foto links). Die 'bovengrondse mijn', waar uit afgedankte elektronica allerhande (edel)metalen worden gepuurd, lag op die manier naar schatting 6 weken stil. Dat zal de resultaten van de afdeling met een kleine 10 procent omlaag duwen volgens de analistenprognoses.

Daarnaast is er nog de kwestie van de gedaalde edelmetaalprijzen. Maar daar lijken analisten zich niet al te veel zorgen in te maken. Om te beginnen omdat die prijsdaling dankzij de zwakke euro relatief meeviel, en ook omdat Umicore zich gedeeltelijk heeft ingedekt.

De derde divisie met Umicore-kernactiviteiten, 'Energy & Surface Technologies' profiteert van de recente herschikking van de bedrijfsstructuur. Daarbij werd de divisie bouwmaterialen en zinkproducten definitief van de rest van de groep gescheiden vooraleer ze tegen eind 2016 de deur uitgaan. Een aantal activiteiten verhuizen daarbij uit die divisie naar 'Energy & Surface Technologies'. Dat, in combinatie met de goede aanhoudende vraag naar oplaadbare batterijen, moet ook in deze divisie tot groei leiden.

Tot slot, hoewel deze activiteiten dus op weg zijn naar de uitgang, wordt ook van de bouwmaterialen- en zinkdivisie een positieve bijdrage aan de resultaten verwacht. Maar dat is dus een eindig verhaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud