PREVIEW UCB - Houdt reumamiddel Cimzia stand?

Briviact, de opvolger van het epilepsiemiddel Keppra. ©Kristof Vadino

Analisten zijn benieuwd of het topproduct kan bevestigen na het sterke jaarbegin. En dat ondanks twee kapers op de kust in de vorm van goedkopere varianten van Amgen en J&J.

Farmareus UCB  rapporteert morgen/donderdag voorbeurs zijn halfjaarcijfers. Analisten gaan ervan uit dat het bedrijf zijn jaarambities bevestigt: een omzet van 4 tot 4,1 miljard euro en een recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) van 970 miljoen tot 1,01 miljard euro. Per aandeel komt de nettowinst dan uit op 2,9 tot 3,2 euro.

De helft van de verwachte halfjaaromzet van 1,1 miljard euro komt van het reumamiddel Cimzia. Ten opzichte van vorig jaar verwachten de analisten een groei van liefst 20 procent tot 583 miljoen euro. Niet min, maar toch verwachten ze over heel het boekjaar minder groei dan in de voorbije jaren. Ze wijzen daarvoor naar de concurrentie van goedkopere varianten als Enbrel (Amgen) en Remicade (J&J). Het beurshuis Degroof Degroof acht een prijsdruk van 20 à 30 procent mogelijk.

In de eerste drie maanden bleef Cimzia overeind. Vraag is of het reumamiddel het afgelopen kwartaal de lijn kon doortrekken.

Voor UCB's twee andere topproducten Vimpat (epilepsie) en Neupro (Parkinson) verwachten analisten weinig verrassingen. Ze mikken op een respectieve groei van 23 procent tot 391 miljoen euro en 11 procent tot 145 miljoen euro.

Cimzia, Vimpat en Neupro moeten tegen 2020 pieken op een gezamenlijke omzet van 3,1 miljard euro.

Het is voorts uitkijken naar de eerste marktreacties op Briviact (epilepsie), UCB's jongste geneesmiddel dat recent werd gelanceerd, om een beeld te schetsen voor de komende kwartalen. De consensus verwacht een omzet van 8 miljoen euro.

Briviacts voorloper, Keppra, blijft ondertussen profiteren van trouwe gebruikers. De voormalige blockbuster - goed voor meer dan 1 miljard euro inkomsten per jaar - zou afgelopen halfjaar nog altijd 349 miljoen euro hebben binnengebracht, 9 procent minder dan vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud