Advertentie

PREVIEW Umicore: herlaadbatterijen als lichtpunt?

Umicore-CEO Marc Grynberg ©Thierry du Bois

Bij Umicore liggen de verwachtingen van analisten niet echt hoog gespannen. Al zou de kleine afdeling voor batterijmaterialen een lichtpunt moeten vormen.

Donderdag voorbeurs geeft Umicore een update over het derde kwartaal. Euforisch zijn de vooruitblikken bepaald niet. Wel zijn de zenuwen rond de materiaaltechnologiegroep minder strak gespannen dan vlak voor de halfjaarcijfers, toen Umicore met relatief geruststellende cijfers de grootste onrust wist te sussen.

Normaal gezien zal Umicore net als eind juli de prognose voor de recurrente bedrijfswinst in 2013 handhaven op 300 à 330 miljoen euro. Dat is een stevige daling van 10 à 20 procent tegenover de 372 miljoen euro over 2012.

Boosdoener is de recyclagetak, de bovengrondse mijnbouwer die edele metalen puurt uit versleten elektronica en dus te lijden heeft onder de lagere metalenprijzen en scherpere concurrentie. ING ziet de kwartaalomzet jaar op jaar 10 procent zakken. KBC Securities hoopt wel dat het management mogelijk meer nieuws heeft over een nieuwe grote investering van de recyclagetak, mogelijk in Azië.

Ondanks de zwakke recyclagepoot mikken analisten toch voor een kleine omzetstijging over het derde kwartaal. Dat is dan vooral te danken aan het Klein Duimpje van de vier afdelingen, Energy Materials, vorig jaar goed voor een bescheiden 5 procent van de bedrijfswinst.

Die tak levert materialen voor herlaadbare batterijen en slaat munt uit de sterke vraag naar hybride auto's en tablets, beide grote verbruikers van allerhande materialen voor herlaadbatterijen. ING mikt hier op een omzetgroei van 15 procent. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud