Advertentie

PREVIEW: Van de Velde worstelt alleen met Intimacy

CEO Ignace Van Doorselaere was al zeer tevreden bij de presentatie van de omzetcijfers. ©BELGA

Na de sterke omzetcijfers over 2014 zal de lingeriegroep Van de Velde naar alle verwachting ook mooie winstcijfers kunnen voorleggen. Analisten mikken op een 15 procent hogere recurrente bedrijfskasstroom. De enige dissonant is Intimacy.

Traditioneel is Van de Velde het eerste beursgenoteerde bedrijf dat de beleggers een inkijk in de boeken gunt. De lingeriegroep uit Schellebelle heeft een gecentraliseerde administratie en kan dus vrij snel de jaaromzet berekenen. Voor de resultaten is wat meer cijferwerk nodig. Die presenteert het lingeriebedrijf morgen voorbeurs.

Begin januari bleek al dat Van de Velde stevige omzetcijfers kon voorleggen. Met een jaaromzet van 198,5 miljoen euro groeide het bedrijf voor het zeventiende jaar op rij. De omzet lag 8,8 procent hoger dan in 2013, met sterke prestaties in zowel de eigen winkels als de verkopen aan andere winkels. Sterke cijfers die het aandeel sindsdien een boost van zo'n 20 procent gegeven hebben, van rond 40 euro bij de update tot een piek van 48 euro eind januari. 

De activiteiten van Van de Velde zijn sterk seizoensgebonden. De eerste jaarhelft is doorgaans sterker omdat dan de badmode in de cijfers zit. Maar opvallend genoeg lag de groeivoet over het hele jaar (7,2%) niet zo heel veel lager dan de bijna 9 procent in de eerste jaarhelft.

Vandaar dat analisten ervan uitgaan dat Van de Velde ook in de tweede jaarhelft stevige winstcijfers zal hebben geboekt. De schatting van de beurshuizen KBC Securities en Petercam liggen dicht bij elkaar. Gemiddeld gaan ze voor het hele jaar uit van een recurrente bedrijfskasstroom van 56 miljoen euro, een stijging van 15 procent ten opzichte van 2013. Voor de eerste jaarhelft kwam dat cijfer uit op 34,2 miljoen, een sterke verbetering ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2013.

De enige valse noot bij Van de Velde blijft de Amerikaanse keten Intimacy. Ook in 2014 is de groep er niet in geslaagd de retailketen weer op de rails te krijgen. Over het hele jaar was er in dollar een vergelijkbare omzetdaling van 16,7 procent. 'Maar zelfs als Intimacy weinig of niets bijdraagt aan de bedrijfskasstroom, verwachten we dat de margegroei uit de eerste jaarhelft zich ook in de tweede jaarhelft zal doorzetten', klinkt het bij beurshuis Petercam.

Van de Velde zal wellicht een nieuwe afboeking op Intimacy melden, na een eerste afboeking van 16,3 miljoen euro. De afboeking heeft evenwel geen casheffect, omdat Van de Velde wegens tegenvallende resultaten maar 19 miljoen dollar betaalde voor Intimacy in plaats van de ingeboekte waarde van 42 miljoen. 

De vraag blijft hoe Van de Velde de problemen bij Intimacy zal oplossen. Het bedrijf uit Schellebelle controleert nu de volle 100 procent van de Amerikaanse keten en kan de herstructurering in de VS met beide handen vastgrijpen. 

Dividend

In augustus kondigde Van de Velde een stevig interimdividend van 1,35 euro bruto per aandeel aan, een primeur. Het management vertelde er toen bij dat zo'n interimdividend geen invloed had op het gewone dividend. Analisten gaan er daarom van uit dat het gewoon dividend gelijk blijft op 2,15 euro bruto. Al sluit Petercam niet uit dat het dividend nog licht kan verhogen door de sterke kasstroom over 2014.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud