Advertentie

PREVIEW Vrijdag D-day bij Belgacom

Doet ze het of doet ze het niet? Knipt Dominique Leroy, de topvrouw van Belgacom, in het dividend of niet? Vrijdag weten we het, dan is het D(ividend)-day.

In het kwartaal- en jaarrapport van Belgacom zullen de ruim 100.000 kleine aandeelhouders en die ene grootaandeelhouder - de overheid - maar naar één zaak kijken: het dividend. CEO Leroy liet zich ontvallen dat voor haar de coupon niet heilig is. Vraag is echter hoe groot de druk van de Belgische regering is en of Leroy de schuldgraad wil opdrijven om cash uit te keren.

Sinds 2010 geldt immers het principe dat Belgacom 'het grootste deel van de vrije kasstroom' naar de aandeelhouders laat vloeien. Welnu, die kasstroom staat onder druk, een gevolg van de prijzenslag met Telenet en de investeringen in een 4G-netwerk voor supersnel internet. Analisten verwachten dat de vrije kasstroom in 2013 met een derde zakte, naar 454 miljoen. Dus is het volgens hen logisch dat ook het dividend bijna 30 procent lager gaat, van 2,18 naar 1,54 euro bruto per aandeel.

De resultaten dan. De analisten zien de omzet in het vierde kwartaal 2,3 procent zakken, de recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) 6,5 procent lager uitkomen en de nettowinst afklokken op 124 miljoen euro. De ebitda kan 'opgesmukt' worden door de eenmalige winsten die Belgacom boekt op de verkoop van zijn vastgoed, dat eind 2012 ruim 800 miljoen euro waard was. Tussen 2009 en 2013 verkocht Belgacom 60 gebouwen, en er volgen er nog een heel reeks - onder meer het Stro-gebouw in het centrum van Brussel.

Over heel 2013 komt Belgacom zijn beloftes - 1 tot 2 procent minder omzet, ebitda 4 à 6 procent lager - na, blijkt uit de consensus. De omzet zakt 1,8 procent tot 6,3 miljard euro, de ebitda 5,7 procent tot 1,7 miljard euro. De nettowinst gaat van 711 naar 606 miljoen euro, de vrije kasstroom van 691 naar 454 miljoen euro.

Breedband en digitale televisie hebben de cijfers gestut met een groei van respectievelijk 35.000 en 81.000 particuliere klanten. Telefonie, daarentegen, zag zowel in vast (-84.000) als mobiel (-87.000) klanten verkassen, naar vooral Telenet. De mobiele vertrekkers werden wel meer dan goed gemaakt bij de bedrijven waar er 125.000 klanten bijkwamen.

Leroy gaf bij haar benoeming aan dat ze Belgacom weer wil doen groeien, door de Vlaamse klant terug te winnen/weg te halen bij Telenet. Dat zal nog niet voor dit jaar zijn, stellen de analisten, niet het minst omdat de roamingtarieven dit jaar verder zakken of zelfs eind dit jaar volledig worden afgeschaft. De consensus mikt op een omzetdaling van 0,9 procent en een 3,4 procent lager ebitda.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud