Quid CD&V?
Hoe zit het na de eerste Belgische nationale staking sinds 1993 met de cohesie in de regeringsploeg Michel-I? Staken is trouwens besmettelijk, blijkt. Ook de Noren dreigen volgend jaar voor het eerst in 16 jaar het werk neer te leggen omdat ze ... tot 72 moeten werken.
We konden het vanmorgen in alle vroegte op de E40 merken: op de weg is er amper hinder door de nationale staking. Het moet lang geleden zijn dat de verkeerskaart nog zo 'groen' oogde op een maandagochtend om 9 uur.
Het lucht- en spoorverkeer is een ander paar mouwen. Wel minder fijnstof in de lucht. Wat aardig meegenomen is, aangezien de klimaattop in Lima een bijzonder slap resultaat opleverde.
Maar terug naar de staking. De kernvraag is nu, zoals collega Bart Haeck in zijn commentaar schrijft, hoe we vanaf morgen uit de politieke patstelling raken. Het valt op hoe gepikeerd de regeringspartij CD&V reageert op de scherpe commentaren van Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open VLD, in De Tijd en Bart De Wever, voorzitter van N-VA, op VTM. 'Kom dan zelf in de regering zitten', laat een gepikeerde minister van Werk Kris Peeters in De Standaard weten.
Maar de beste quote liet toch CD&V-voorzitter Wouter Beke optekenen op VTM:
De sociale partners zijn als slagroom. Hoe meer je er op klopt, hoe stijver ze worden.
De Noren
Heerlijk stukje radio op Studio Brussel deze ochtend overigens (net als gisterenavond, maar dit geheel terzijde). In Noorwegen wil de regering de pensioenleeftijd optrekken tot ... 72 jaar. In reactie gaan de vakbonden mogelijk begin volgend jaar voor het eerst in 16 jaar twee uur lang - over de middag, wanneer niemand het merkt - het werk neerleggen. 'Als de Noren echt boos zijn, doen ze een fakkeltocht'.
En voorts:
Is Mario Draghi zijn job als eenzame brandblusser in de eurozone beu? The Economist meldt bijna terloops dat de ECB-voorzitter mogelijk in 2015 Frankfurt ruilt voor de Quirinale. Hij zou mogelijk Giorgio Napolitano opvolgen als Italiaans president. Dan zou Giorgio op zijn 89ste eindelijk van een welverdiend pensioen kunnen genieten.
Volvo gaat voortaan vooral online auto's verkopen.
Doel 4 wordt zondag heropgestart.
Opschudding in de Franse oliedienstensector. Technip blaast zijn bod op land- en sectorgenoot CGG af. Deze laatste verliest prompt een derde van zijn beurswaarde.
De arrestatie van tientallen journalisten in Turkije is het strafste buitenlandse nieuws. Turkije, en dan vooral president Erdogan, heeft in de westerse media bepaald geen goede reputatie, maar elders is het land wél nog geliefd.
En nergens meer dan in Somalië, waar Turkije sinds een bezoek van Erdogan in 2011 het enige land is dat in 's werelds meest compleet gefaalde staat durft te investeren. Dat leert de BBC-reportagereeks 'From Our Own Correspondent'. Die ik, zoals eigenlijk zowat alles van de immer sobere BBC Radio Four, zeer warm kan aanbevelen.