Advertentie

Rajan: 'we kunnen ons geen nieuwe crisis veroorloven'

Raghuram Rajan (foto Bloomberg) is op de redactie zeker één van de meest gerespecteerde economen. Hij is niet enkel professor aan de University of Chicago maar maakte ook heel wat crisissituaties van dichtbij mee als hoofdeconoom van het IMF (van 2003 tot 2007). 

In een gesprek met Mark Whitehouse van WSJ Real Time Economics legt hij uit dat de schulden in de rijkste landen eigenlijk al in de lift zitten sinds de jaren 70. Ondanks het dwepen met vrije markten en minder overheid, en ondanks het verketteren van het keynesianisme door tal van politici, bleef de overheidsschuld door de band genomen toenemen. 

Tijdens recessies en groeivertragingen werd de economie gestimuleerd - heel bewust of via automatische stabilisatoren zoals uitkeringen. Maar wanneer de zaken goed liepen, werden de schulden meestal niet aangepakt (in tegenstelling tot wat ook Keynes zou aanbevelen). 

Met de jongste crisis namen de belangrijkste Westerse overheden nog meer gewicht op hun schouders om de economie te behoeden voor een implosie. 

Overheden hebben een goed argument om schulden aan te gaan wanneer ze een jonge bevolking hebben en groeiopportuniteiten zien waarbij extra infrastructuur, opleiding enz nodig is. Maar in het geval van de Westerse schuldenlanden is de realiteit geheel anders: verouderende bevolkingen en afnemende groei. 

Het is dan ook geen toeval dat tal van strategen wijzen op de gezondere toestand van de overheden van opkomende landen. Zij zitten minder diep in de schulden, en ze hebben  jonge bevolkingen en heel wat investeringskansen. (RL: de demografie ontwikkelt niet in alle opkomende landen gunstig. In China is er ook een verouderingsprobleem). 

Rajan waarschuwt: een nieuwe crisis zal door onze overheden niet meer kunnen worden opgevangen door schuldenfinanciering. 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.