Recessie-scheidsrechters steken koppen bij elkaar - update

De Federal Reserve denkt nog altijd dat er geen recessie komt in de VS, maar niet iedereen is daar zo zeker van. Niet alleen de financiële markten twijfelen aan de bewering van Bernanke en zijn troepen, ook bij een groepje topeconomen, gespecialiseerd in het uittekenen en bijhouden van economische cycli, is de twijfel plots toegeslagen.

Het gaat om economen van de onafhankelijke organisatie National Bureau of Economic Research (NBER), zo lezen we in de blog Real Time Economics van The Wall Street Journal. De groep bestaat al 87 jaar en bestaat nu uit 600 academische economen. Zij zijn zowat de officieuze scheidsrechter om te zeggen wanneer een recessie begint en eindigt in de VS. U vindt op de website van het NBER een prachtig overzicht van de economische cycli in de VS sinds 1854.

Zij steken zelden de koppen bij elkaar, tenzij er een recessie in de lucht hangt. Topman Robert Hall, een econoom van Stanford University, beklemtoont dat het NBER er geen idee van heeft of er nu een recessie komt, er al een is, of nog moet komen. Bij de vorige Amerikaanse recessie in 2001 kon het NBER pas bevestigen dat de economie twee opeenvolgende kwartalen was gekrompen, toen de recessie al voorbij was. Academisch bijzonder interessant wellicht, voor beleggers net iets minder bruikbaar.

'In het beste geval trappelt de Amerikaanse economie momenteel ter plaatse', denkt Hall. Het NBER beroept zich op de Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand december. Die macrodata, die begin januari gepubliceerd werden, vertelden dat de werkloosheidsgraad in de laatste maand van 2007 flink hoger schoot tot 5 procent.

'Het is moeilijk om iets af te leiden uit de toestand op de financiële markten', legt Hall uit. 'In 1987 stuikten de beurzen in elkaar, maar bleef de economie wel groeien.'

Bedrijfsleiders durven soms iets stoutmoedigere uitspraken doen. Op de Davos-top liet Klaus Kleinfeld, de topman van aluminiumgroep Alcoa, zich ontvallen dat de Amerikaanse economie wat hem betreft al in een recessie zit. 'En daar zal de rest van de wereld de gevolgen van dragen', voegde hij er mistroostig aan toe.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud