Advertentie

Recticel, een koopje of toch niet?

Het aandeel Recticel wordt ondergewaardeerd, zeggen meerdere analisten. Maar de risico's zijn niet min. Een eventuele kartelboete hangt als het Zwaard van Damocles boven het schuimrubberbedrijf (foto door Herwig Vergult). En de recente grondstoffenhausse is nadelig. Volgens analisten wegen die onzekerheden niet op tegen de lage waardering.

Emmanuel Carlier van ING start dinsdag de opvolging van Recticel met een koopadvies en een koersdoel van 10,50 euro. Het aandeel noteert vandaag rond 7,70 euro.

Recticel noteert momenteel tegen een korting van 40 procent tegenover de historische gemiddelde multiple (EV/ebitda) maar volgens de ING-analist zou het aandeel zelfs met een lichte premie mogen noteren. Beleggers houden momenteel rekening met het worst-case scenario, denkt Carlier.

Ten eerste, Recticel riskeert een kartelboete van maximaal 128 miljoen euro (4,4 euro per aandeel) maar uitsluitsel daarover kan nog jaren uitblijven. De meeste analisten denken dat een eventuele boete lager zal liggen. ING bijvoorbeeld houdt rekening met 82 miljoen euro.

Ten tweede zijn de stijgende grondstofkosten slecht nieuws voor Recticel. De prijsstijging voor polyurethaan is te wijten aan de sterke vraag vanuit Aziƫ maar Recticel is vooral actief in Europa waar het moeilijker is om stijgende kosten door te rekenen aan de eindklant.

Ten derde is het nog niet duidelijk of de automobieldivisie van Recticel de contracten voor de binnenbekleding van de Mercedes M en E kan verlengen. De huidige contracten lopen af in 2012.

Carlier is zeer te spreken over de cashgeneratie van het bedrijf en dat is vooral te danken aan de 25 miljoen euro kostenbesparingen tijdens de voorbije jaren en de snelle groei van de isolatieafdeling. 'De divisie tekent slechts voor 15 procent van de groepsomzet maar wel voor 60 procent van de bedrijfswinst.'

Kingspan liet zijn oog vallen op het kroonjuweel van Recticel en deed een zeer opportunistisch bod. 'Kingspan bood 6 keer de EV/ebitda terwijl het onlangs Ecotherm opkocht voor 12 keer EV/ebitda', aldus Carlier. Tijdens de laatste analistenmeeting meldde het management trouwens dat het ook een bod had gedaan op Ecotherm.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud