Reden om te verkopen?

'PPI data are a reason to sell', kopt Marketwatch, het beleggersportaal van de Amerikaanse zender CNBC. Marketwatch heeft het over de inflatie aan de Amerikaanse fabriekspoort. Die laaide in januari opnieuw op, na het dipje van december. Onrustwekkend, zeker als we rekening houden met het feit dat ook de consumentenprijzen vorige maand op een hoog niveau bleven staan in de VS, ver boven het niveau dat de Federal Reserve comfortabel acht.

Of het een 'reason to sell is' moet later op de dag nog blijken. De Europese beurzen houden betrekkelijk goed stand, geruggesteund door het gunstige nieuws uit de financiële sector. Ambac en MBIA, de twee grootste obligatieverzekeraars ter wereld, lijken hun toprating toch te gaan behouden, zo bleek uit een bericht van ratingbureau S&P's maandagavond. De zucht die door de financiële sector en de beurzen in het algemeen gaat, is evident, maar of ze gestoeld is op gunstige vooruitzichten op lange termijn valt te betwijfelen.

Zoals ik gisteren al aanhaalde, is het heropleven van de markt voor geëffectiseerde kredieten nauw verbonden met de rit die de Amerikaanse (en Europese economie rijdt). Zoals het er nu naar uitziet, gaan de VS een meer dan onzachte landing tegemoet:

  • De inflatie blijft hoog, ondanks duidelijke vertragingsverschijnselen van de Amerikaanse economie. De VS vertragen op een moment dat de vraag naar grondstoffen in de ontluikende markten almaar toeneemt. Dat is een wezenlijk verschil met de recessie die ontstond na het uiteenspatten van de techzeepbel.
  • De Amerikaanse huizenmarkt is ziek, doodziek. De meestgebruikte indicator voor de evolutie van de woningprijzen in de 20 belangrijkste stedelijke centra van de VS, de S&P/Case-Shiller-index, toont dat een gemiddelde woning in een jaar tijd 9,6 procent goedkoper werd. Tegen het einde van de vorige recessie zaten de huizenprijzen al in stijgende lijn.
  • De banksector verkeert nog steeds in crisis; het wantrouwen onderling blijft groot, de voorwaarden voor leningen aan bedrijven en consumenten blijven strak en de handel op de CDO-markt blijft stroef. De huidige kredietcrisis komt op een heel slecht moment. De Federal Reserve kan de banken overspoelen met goedkoop geld, maar ze dwingen om dat geld ook uit te lenen, kan de Fed niet.

Al moeten we natuurlijk niet overdrijven:

  • De ontluikende markten in het Verre Oosten blijven het goed doen en zullen wellicht verhinderen dat de wereldeconomie zwaar zal struikelen, al is inflatie ook daar vaak een huizenhoog probleem (cfr. China).
  • Daarbij zijn de balansen van heel wat bedrijven ijzersterk na vijf jaar van economische voorspoed.
  • En dan zijn er nog de oosterse handelsoverschotten, die dankzij de wondere werking van onze globale systeem, de putten helpen dichten van westerse banken.

In welke richting de balans zal overslaan, blijft onduidelijk. Welke richting het zal uitgaan voor de aandelenmarkten is even moeilijk te bepalen. De Dow moest tientallen procenten inleveren bij de vorige lading downturn, momenteel noteert de New Yorkse sterindex slechts 11 procent onder zijn top van vorig jaar. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de index niet lager zal gaan dan het punt waar hij nu aanbeland is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud