Reden tot vreugde?

De aandelenmarkten maken zich op voor hun tweede winstsessie op rij. Crédit Suisse kwam vanmorgen uit de kast met een 'verrassingspakket' aan afschrijvingen, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door stevige cijfers van retailer Wal-Mart, zowat de barometer voor het gedrag van de Amerikaanse consument. De Britse bank Barclays verraste niet, en dat is in het huidige turbulente klimaat al een hele opsteker.

Of er daarom reden tot juichen is, valt nog te bezien. De 'marketwatchers' zijn alvast niet mals. Laten we beginnen met Wal-Mart. Daar steeg de omzet in het vierde kwartaal - een ware test gezien de verzwakte Amerikaanse consument en de eindejaarsperiode - met meer dan 8 procent, de winst dikte iets meer dan 7 procent aan.

Lang niet slecht zou je denken, maar Wal-Mart is ook buiten de VS actief. En net daar is de groei het forst; een beetje een Bekaert-scenario dus. Douglas McIntyre van 24/7 WallSt. noemt een omzetstijging van 5 procent in de VS 'zwak'. Internationaal trokken de verkopen bijna 20 procent aan. Volgens McIntyre zullen de internationale markten aan het huidige tempo de binnenlandse verkopen inhalen in 7 à 8 jaar.

Niet erg, dat past perfect in het kader van de geglobaliseerde economie waar 'emerging economies' de schokken opvangen. Anderzijds legt het ook veel verantwoordelijkheid bij die opkomende markten. Of zoals McIntyre het omschrijft: 'China and Mexico better deliver.' Of China dat ook zal kunnen met een op hol geslagen geldhoeveelheid, valt nog te bezien. 

De banken dan. Daar is het op zijn minst bizar te noemen dat Crédit Suisse enkele weken na de publicatie van resultaten op de proppen komt met een afschrijving van bijna 2 miljard euro voor het eerste kwartaal. De Zwitserse zakenbank gaat nu ook de resultaten van het voorbije boekjaar 'herbekijken'. Het bewijs dat banken het erg moeilijk hebben met het juist waarderen van illiquide effecten in een opgedroogde markt.

Dat de kredietmarkt opdroogt, of toch een stuk droger staat dan enkele maanden terug, duikt ook op in de resultaten van Barclays. De bank boekte 60 miljoen pond af op onverkochte leningen aan private equitygroepen. Die dienen om 'lucratieve buy-outs' te financieren, maar eens de secundaire markt voor dergelijke leningen (verpakt als obligatie) verstart, zitten de banken met een probleem. Zoals Barclays bewees. De afschrijving van Barclays 'belooft' voor andere banken die er een minder strak risicobeleid op nahielden.

Een kanttekening: de totale markt voor 'overnameleningen' is 200 miljard dollar waard. Alphaville van Financial Times wijst erop dat de waarde van dergelijke obligaties al fiks in waarde gezakt zijn. En dat banken zoals Royal Bank of Scotland, dat op 28 februari met resultaten komt, de waarde van hun portefeuille met dergelijke kredieten nog niet afgeboekt hebben tot de huidige waarde. Wedden dat er de komende weken nog meer verrassingen opduiken?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud