'Rentestijging lijkt me een tijdelijk fenomeen'

©RV DOC

Alexandre De Groote, obligatiespecialist van Petercam, vindt het te vroeg om te besluiten dat de lange rente in een opwaartse trend terecht is gekomen. Hij ziet het meer als een tijdeliijk fenomeen. 'De ECB zal er alles aan doen om de rente laag te houden', meent hij.

We zien de voorbije dagen behoorlijk wat verkoopdruk in de Europese obligatiemarkt. Het lijkt erop dat investeerders het Europese vastrentende papier te duur vinden en een deel van hun obligaties beginnen te verkopen. Ook Alexandre De Groote, obligatiespecialist van Petercam, moet vaststellen dat er verkopers in de markt zitten, maar hij vindt het te vroeg om te zeggen dat de trend aan het keren is. 

'De trend is voor mij fundamenteel niet veranderd', zegt De Groote. 'We hebben nog altijd een heel lage rente tegenover enkele maanden geleden. 'Het is wel zo dat de tienjarige Duitse rente was gezakt naar 0,05 procent en nu op 0,50 procent staat. Dat is inderdaad een vertienvoudiging tegen amper tien dagen terug. Hetzelfde geldt voor de Belgische rente. Die stond op 0,25 procent en haalt nu een niveau van 0,80 procent, wat een verdrievoudiging is. Dat lijken belangrijke stijgingen, maar voor investeerders maakt het weinig verschil of ze 0,25 of 0,80 procent krijgen.'

De Groote is van mening dat de markt weer kan omslaan en dat we opnieuw naar lagere renteniveaus gaan. 'U moet weten dat QE, het inkoopprogramma voor overheidsobligaties van de ECB, nog maar goed twee maanden aan de gang is', benadrukt de obligatiespecialist. 'Dat programma loopt nog tot september 2016 en ik denk dat we het effect ervan pas na zes tot twaalf maanden kunnen evalueren.'

Voor de belegger heeft het weinig zin overheidsobligaties te kopen. 'Met een rendement van 0,80 procent zijn Belgische overheidsobligaties geen interessante belegging. Je moet naar bedrijfsobligaties kijken om enig interessant rendement te halen,' zegt Alexandre De Groote.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud