'Renteverlaging betekent duurdere olie'

Enkele weken terug kon u hier lezen waarom de olieprijs 'binnenkort door de grens van 90 dollar' zou breken. U weet wat er de voorbije dagen gebeurd is. Op naar de 100 nu, en daar zal de algemeen verwachte renteverlaging van de Federal Reserve woensdag alleen maar bij helpen, staat op de website van CNN te lezen.

De redenen ogen vrij logisch. Als de Fed zijn rente verlaagt, doet het dat om de economie aan te zwengelen. Als de economie daadwerkelijk aantrekt, dan verhoogt dat de vraag naar olie. Meer vraag naar de grondstof leidt tot hogere prijzen.

Hierbij wordt natuurlijk uitgegaan van de stelling dat de Amerikaanse economie effectief opnieuw het rechte pad vindt. Dat is lang niet zeker met een zinkende huizenmarkt en grondstoffenprijzen die zich al op historisch hoge niveaus bevinden.

Maar dan zijn er nog de speculanten die nu oliecontracten afsluiten in de hoop die later aan een fors hogere prijs van de hand te doen. Niet alleen de vraag, maar ook de stormloop van speculanten zal de olieprijs na de renteverlaging hoger tillen, denken waarnemers.

En dan is er nog de zwakke dollar. Zowel in Londen als New York noteren de oliefutures in dollar. Een zwakke dollar betekent minder inkomsten voor de olieproducerende landen. Analisten denken dat de OPEC niet geneigd zal zijn snel zijn productie te verhogen (wat de prijs kan drukken), als ze steeds minder inkomsten delven door een almaar afbrokkelende dollar.

Dus de olie wordt hoe dan ook duurder, als we deze denkpiste volgen. Duurdere olie is slecht nieuws voor bedrijven, die op een bepaald moment wellicht de rekening zullen doorschuiven naar de consument (voor zover dat nog niet gebeurd). En dat is dan weer slecht nieuws voor de economie. Wat er zal gebeuren als de Fed dan opnieuw naar de noodrem grijpt, laat ik u zelf aanvullen.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud