'Renteverlaging mondt uit in eindejaarsrally'

Omdat het niet altijd een onrustwekkend gebeuren in de beursmarge moet zijn, dit bericht. 'The Dow at 15,000. It was getting close a few weeks ago. The rally will be on today. By the end of January the market will have recovered what it has lost plus 5%.'

Het bericht komt van ene Douglas McIntyre van 24/7 Wall St., een website/blog die vooral het Amerikaanse beursgebeuren volgt. Volgens de auteur zal er zich na de renteverlaging van de Federal Reserve een heuse rally ontketenen, wat de Dow uiteindelijk op korte termijn op 15.000 punten zal doen belanden.

De reden? Die is simpel, meent McIntyre. Als lenen goedkoper wordt, krijgen bedrijven en consumenten het makkelijker om hun activiteiten te financieren en zullen ook de spanningen op de geldmarkten wat minder worden.

Volgens mij is het goed mogelijk dat de Dow binnenkort op nieuwe recordhoogtes prijkt. Of die stijging op stevige fundamenten zal rusten, valt nog te bezien. Dat de beurzen (en de financials) gisteren niet onderuitgingen, had vooral te maken met de helpende hand die de Aziaten ons constant boven het hoofd lijken te houden (cfr. het UBS-, Citigroup- en zelfs Fortis-verhaal).

De belegger vergeet echter voor het gemak dat heel wat van die ingewikkelde constructies bij de financiële instellingen op lange termijn gepaard gaan met winstverwatering, omdat er vaak nu eenmaal meer aandelen gecreëerd worden.

En dan is er nog het inflatiespook dat om de zoveel tijd wel eens de kop opsteekt. In de VS, in Europa en vandaag ook in China. Met een inflatie van 6,9 procent kan er bezwaarlijk over prijsstabiliteit gesproken worden.

Niet bepaald zaken om vrolijk over te worden toch? Goed, als de eindejaarsrally er komt, hij weze u gegund.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud