Advertentie

Revisiting the bull

Dit is een gastbijdrage van Philippe Gijsels, hoofd research BNP Paribas Fortis Global Markets.

Foto Bloomberg, de Stier in het Financial District in New York City

Het einde van een brick and mortar play

In de Verenigde Staten geeft Borders er de brui aan. De neergang van de traditionele boekenwinkel werd al kamerbreed voorspeld sinds Amazon een bekend merk werd. Desalniettemin duurde het nog heel wat jaren voordat de jongens uit cyberspace de “brick and mortar gigant” “out of business” kregen.

Maar toen ik mijn nieuwe leesvrienden een aantal dagen geleden in mijn al veel te zware tas stopte had ik toch gemengde gevoelens. Aan de ene kant was ik blij dat ik mijn al indrukwekkende stapel “dingen die ik echt nog wil lezen voordat ik doodval” aan een prijsje had kunnen uitbreiden. Aan de andere kant is het altijd jammer dat een monument verdwijnt. Dan denk je aan Schumpeter en zijn “creative destruction”. Buiten gaat het oude en binnen komt het nieuwe. En we noemen het dan maar met gebrek aan een beter woord: vooruitgang.

Wanneer we markten, economieën en sociale trends observeren en analyseren sta ik er na al die jaren toch telkens weer versteld van dat deze dingen altijd trager schijnen te gaan dan we denken. Het duurde een eeuwigheid voordat Netflix de fakkel kon overnemen van Blockbuster.

In België spreken we al jaren over het einde van videoteken. En in mijn buurt schijnen er telkens weer nieuwe geopend te worden. De mensen zien een onevenwicht of het begin van een trend en gaan er vanuit dat onmiddellijk gecorrigeerd moet worden. En de praktijk is anders. Ik heb me hier zelf al vaak aan bezondigd. Ik heb meer dan gemiddeld gelijk maar ik ben vaak te vroeg. Trends lopen steeds verder dan eender wie voor mogelijk houdt. Schumpeter is een dijk van een economist maar hij is niet snel, of toch niet zo snel als we denken dat hij zou moeten zijn.

Revisiting the bull

Vraag dat maar eens aan de analisten en strategen , die het imploderen van de internetbubbel voorspelden, pakweg aan het eind van 1998. Het is duidelijk dat je (voordat je eventueel gelijk krijgt) er voor een tijdje voor idioot bijstaat, en vaak zelfs voor een heel tijdje. Trends lopen altijd langer en verder dan je denkt. En terwijl ze dat doen ben je verkeerd, te vroeg, te laat of whatever.

Dat waren een paar van de gedachten die door mijn hoofd schoten toen ik oog in oog stond met de gouden stier in “downtown Manhattan”, vlak bij Wallstreet. De vorige keer dat ik daar was, stonden de twee torens er nog en zag de wereld er heel anders uit.

Maar het was tijd om de stier terug met een bezoekje te vereren. Het machtige beest heeft de beren alle hoeken van de beursvloer laten zien vanaf het moment dat Ben Bernanke begon te praten over QE2 aan het einde van augustus vorig jaar, en het enkele maanden nadien nog deed ook.

We zijn volop bezig aan een cyclische uptrend gedreven door de meest agressieve monetaire en fiscale politiek die de wereld ooit heeft gezien. En als het wereldbeeld plots verandert van deflatie (op het einde van Augustus 2010) naar inflatie is de logische en ook wel rationele reactie om uit cash en obligaties te gaan en het gezelschap van meer risicovolle actievaklassen op te zoeken. We hebben het hier over aandelen, grondstoffen en groeimarkten.

Het is dan ook niet onredelijk om aan te nemen dat als de marginale QE2 dollar zijn weg naar deze activa heeft gevonden, deze het meest kwetsbaar zijn als de gemakkelijke geldstroom omwille van wat reden dan ook opdroogt. Misschien is wat we de afgelopen dagen hebben gezien hier het begin van. De rente op treasuries en bunds gaat naar beneden en grondstoffen en aandelenmarkten wereldwijd corrigeren. Tot nu toe wordt de logica gevolgd.

En wat met de dollar?

Maar ook de impact op de Amerikaanse dollar mag niet onderschat worden. Mijnheer Trichet is recent een behoorlijk radicale weg ingeslagen met betrekking tot de normalisering van de monetaire omstandigheden. In de Verenigde Staten denkt de Fed er duidelijk nog niet over om de rente te gaan verhogen. Meer nog, het programma van QE2 wordt gewoon verder gezet.

Dit betekent dat de liquiditeisomstandigheden wereldwijd wat verslechteren maar dat de Verenigde Staten gewoon doorgaat met de wereld te overspoelen met liquiditeit. Gezien wat er momenteel in Japan aan de hand is, is dit waarschijnlijk geen gelukkige woordkeuze.

Wel staat het vast dat al deze “monetaire positionering” zijn impact op de wisselkoers van de EUR ten opzichte van de USD niet heeft gemist. Het is duidelijk dat de rente in euroland vrij snel omhoog zal beginnen te gaan, terwijl we de eerste renteverhoging in de Verenigde Staten niet moeten verwachten voor de tweede helft van 2012. Dus het renteverschil speelt momenteel keihard in het voordeel van de EUR.

Daarbij komt nog het relatieve optimisme met betrekking tot een meer duurzame oplossing voor de problemen in de eurozone en wat herpositionering van de Chinese reserves, weg van de USD naar de EUR.

Dit alles heeft de EUR stevig ondersteund en kan dit de komende maanden ook blijven doen. Maar uiteindelijk zullen de problemen in de eurozone weer de kop opsteken en/of zal ook de Fed beginnen te praten over renteverhogingen. En dan kan het snel en hard de andere kant uitgaan.

Maar zoals ik daarnet al zei, zal ook deze trend waarschijnlijk langer en verder lopen dan we denken. Maar ondertussen klaag ik niet omdat de logies, voeding, boeken en de meeste dingen die je in dollar betaalt een stuk goedkoper zijn dan bij ons.

Op de keper beschouwd komt het neer op het simpele feit dat de Amerikanen er ook niet echt om malen dat de waarde van hun munt zakt. Het verbetert hun competitieve positie terwijl ook hun inflatie (te) laag is,waardoor een beetje meer of minder geïmporteerde inflatie er niet echt toe doet.

Bovendien leert de geschiedenis ons (naast de boutade dat het enige wat we leren uit de geschiedenis is dat we niet leren uit de geschiedenis) dat als je de gelukkige “bezitter” bent van de wereldreservemunt je met heel wat weg kan komen.

Te negatief op de VS

Dit brengt me terug bij één van de sterkste marktvisies die ik heb. Naast het feit dat, tot spijt van eenieder die het benijdt, de USD nog steeds de wereldreservemunt is, heeft de old US of A nog een aantal andere troeven. Zo is de militaire macht, een element dat in periodes van relatieve vrede nog wel eens wordt vergeten.

Wanneer je New York bezoekt moet je zeker eens een paar uur vrijmaken om een geleid bezoek te brengen aan het op rust gestelde Amerikaanse vliegdekschip, de Intrepid. Het is onwaarschijnlijk hoe snel Amerika er in slaagde om, na de aanval op Pearl Harbour een nieuwe vloot op te bouwen en de oorlog om de controle van de Stille Oceaan te winnen.

En als je er het schitterende boek van George Friedman “The next 100 years” op naleest weet je dat wie de autostrades van de wereld, de oceanen controleert een feitelijke controle heeft over de handel. Bovendien kan Amerika zowat elk land ter wereld binnenvallen zonder zelf dat lot te moeten ondergaan. De Chinezen maken op dit domein wel wat vooruitgang. Maar er is toch nog een lange weg af te leggen.

Of kort gezegd: Alhoewel de problemen van de Verenigde Staten niet te onderschatten zijn, zijn we waarschijnlijk toch te negatief op Amerika en te positief op China.

In termen van “asset allocatie” zou het daarom wel eens opportuun kunnen zijn om het overgewicht dat zowat iedereen heeft op het groeimarktenthema wat af te schaven en wat geld terug aan het werk te zetten in de Westerse markten, met op kop de VS.

Ons onderzoek toont trouwens ook aan dat als het inflatieniveau stijgt van op een relatief laag niveau (zoals in het Westen) het, ceteris paribus, goed is voor de aandelenmarkten. Terwijl een stijging van de inflatie van op al een relatief hoog niveau (zoals in de groeimarkten) meestal geen goed nieuws is voor de relatieve performance.

Maar wees voorzichtig, want ook de groeimarktentrend zou wel eens langer kunnen lopen dan we denken. Dat is toch wat de stier in Wallstreet je zou vertellen als hij kon praten. Als hij het niet te druk zou hebben met buy, buy, buy te roepen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud