korte metten

'Riga, een mooie stad'

Riga is inderdaad een mooie stad.

De ministers van Financiën van de eurozone proberen nog maar eens de Grieken te overtuigen van hun gelijk - en vice versa. Maar in 'mooie stad' Riga zal andermaal geen akkoord worden gevonden.

Europees commissaris Valdis Dombrovskis, een van de ondervoorzitters van de Europese Commissie, zei op de Duitse radio dat de 'vooruitgang niet goed is'. En als u dat niet begrijpt, luister dan naar de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble: 'Riga is een mooie stad. Geniet ervan, want op deze vergadering gebeurt niets'.

In een blogpost herhaalt de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis ondertussen dat zijn land hervormingen wil doorvoeren, maar de andere eurolanden vragen nu al maanden iets wat verder gaat dan beloftes.

In ondernemingsland is de teneur een pak positiever. Sioen gaat voor het eerst sinds 2007 op overnamepad. De West-Vlaamse producent van technisch textiel koopt het Belgische Dynatex en het Franse Le Comptoir Zouloo. De eerste verstevigt dekzeilen van vrachtwagens met industriële weefsels. Le Comptoir Zouloo produceert en verkoopt kleurpigmenten voor de doe-het-zelfmarkt.

Chemiespecialist Tessenderlo kon zijn prognoses optrekken na een sterk kwartaal. De sterke winstgroei (rebitda +27%) vloeit vooral uit een goede prestatie van de meststoffenbusiness (Agro).

Luc Tack ©BELGA

Luc Tack (foto) zal zich zijn investering in de chemiegroep twee jaar geleden nog niet hebben beklaagd, integendeel. Tack spendeerde toen de integrale cashberg van Picanol – 192 miljoen euro – om een belang van 28 procent in Tessenderlo te verwerven. Een half jaar later gleed de beurskoers van Tessenderlo temidden dieprode resultaten naar het laagste peil sinds 1993 en keek Tack op zijn investering tegen een papieren verlies van 55 miljoen euro aan. Niet dat Tack daar als langetermijninvesteerder veel slaap aan verloren zal hebben.

Eind vorig jaar trok Tack bij de kapitaalverhoging van Tessenderlo nog eens naar schatting 77 miljoen euro uit om zijn belang in de chemiegroep op te drijven naar 31,7 procent.

Tack heeft nu 13,43 miljoen aandelen Tessenderlo. En slaat – alweer op papier – volop munt uit de forse remonte van het aandeel dankzij de verbetering van de resultaten en het kroonjuweel die de Amerikaanse zwaveltak Kerley is. Bij de huidige beurskoers van 29 euro is het Tack-belang 388 miljoen waard. Tegenover de inleg van 269 miljoen een niet onaardige return van 44 procent.

Sioen en Tessenderlo doen het beste verhopen voor de toestand van de economie. Of het vertrouwen algemeen in de lift zit, leren we vandaag uit de publicatie van het Duitse ondernemersvertrouwen (Ifo) en de Belgische conjunctuurbarometer.

Oh ja, vergeet vandaag geen appel te eten. De peren mag u voortaan laten liggen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud