Advertentie
Advertentie
korte metten

Rijden en remmen

©© Jochen Eckel/dpa/Corbis

In twee werkwoorden is het nieuws van vanmorgen samen te vatten. De Europeanen zijn nog altijd dol op rijden. En ze zoeken oplossingen om de vluchtelingenstroom af te remmen.

De Europese autobouwersfederatie ACEA maakte vanmorgen de verkoopcijfers voor september bekend. En wat blijkt? Koning auto zit meer dan ooit op zijn troon. Vorige maand werden bijna 10 procent meer auto’s verkocht in de Europese Unie en het hele jaar 2015 wordt ook een pak beter dan 2014.

In die statistieken was het uitkijken of consumenten al hebben gereageerd op het milieuschandaal bij Volkswagen. Voorlopig is daar amper iets van te merken. Het marktaandeel van de VW-groep daalde lichtjes in september, maar dat was ook het geval voor andere ‘generalisten’.

Wellicht is het nog te vroeg om enig negatief effect te zien. De meeste mensen die een Volkswagen – of wagen van een ander merk uit de VW-groep – hebben besteld, zullen die ook in ontvangst willen nemen. Een nieuwe wagen kopen is altijd een beetje spannend en in veel gevallen moet je er ook een tijdje op wachten.

Hoe lang de VW-dieselrijders zullen moeten wachten vooraleer hun van sjoemelsoftware voorziene motor wordt aangepast, is nog niet duidelijk. Dat zal sterk afhangen van model tot model. Maar dat de ‘fopdiesels’ terug naar de garage moeten, staat nu wel vast.

In Duitsland besliste de overheid donderdag dat de groep alle 2,4 miljoen fraudediesels moet terugroepen en aanpassen. In ons land volgt invoerder D’Ieteren dat voorbeeld. In totaal gaat het om 317.000 auto’s die op de Belgische wegen rondsnorren.

Dat brengt ons bij het andere werkwoord: remmen. Europa wordt overspoeld door de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog. Het uitzichtloze geweld in het Midden-Oosten en sommige Afrikaanse landen is de oorzaak.

Europa kan veel vluchtelingen aan, al is daar niet altijd de wil toe aanwezig, maar er zijn grenzen en daarom klinkt de roep steeds luider om de vluchtelingenstroom af te remmen. Turkije kan daarin een sleutelrol spelen, maar vraagt wel veel in ruil: 3 miljard euro om de vluchtelingen op Turks grondgebied bij te staan en ook soepelere visaregels voor Turken die naar Europa reizen.

Nog in het nieuws:

- Carrefour ziet de groei versnellen in het derde kwartaal.

- Minister De Block vindt dat artsen zich sociaal moeten opstellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud