Roubini: harde landing nog waarschijnlijker geworden

Nouriel Roubini, normaal gesproken al geen lachebekje met zijn economische voorspellingen, is er na de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers bepaald niet vrolijker op geworden. De cijfers bevestigen volgens hem dat de VS afstevenen op een harde landing. Bij het lezen van 'harde landing' mag u gerust aan recessie denken.

Roubini vond dit al een heel denkbaar scenario nog voor de kredietcrisis van deze zomer, maar nu is die waarschijnlijkheid er alleen maar groter op geworden. Roubini ziet een vicieuze cirkel aan het werk met een verzwakkende economie die weegt op de al getroffen financiële markten, waarbij die verslechterende markten en de verstrenging van de kredietvoorwaarden weer wegen op de economie.

Roubini heeft het over 'de ernstigste woningenrecessie sinds 30 jaar." Voor het eerst sinds de Grote Depressie van de jaren dertig zakken de woningenprijzen nu op jaarbasis. Roubini voorziet nog een verdere sterke daling van die prijzen in de loop van de komende twee jaar.
De crisis in de woningenmarkt verspreidt zich over andere economische sectoren: de autosector, de industrie, duurzame goederen voor de woningsector. De Amerikaanse consument, goed voor ruim 70 procent van de vraag, staat met andere woorden onder zware druk.

Een dergelijke verspreiding van de problemen doet zich ook voor op de kredietmarkt: waar er eerst een crisis was in het segment van minder kredietwaardige hypotheekontleners, is de crisis nu overgewaaid naar andere sectoren, waarbij zelfs banken mekaar minder vertrouwen voor de kortetermijnkredieten.

De verspreiding of uitzaaiing, "dankzij" globalisering en nieuwe financiële technieken zoals effectisering en complexe gestructureerde producten, is ook geografisch een feit. Roubini noemt het allemaal de "eerste echte crisis van de nieuwe wereld van financiële globalisering en effectisering."

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud