Roubini in de voetsporen van Jim Rogers?

'De grondstoffenprijzen zullen hun rally verder zetten, vooral in 2010.' Nee, het is niet Jim 'continues to be bullish on commodities' Rogers die voor de tiende keer zijn optimisme over de sector wereldkundig maakt. Maar aan het woord is ... Nouriel Roubini oftewel Dr. Doom.

Positieve commentaren van Roubini worden steevast gebombardeerd tot groot nieuws in de beurswereld. De newswires pikken zijn woorden vandaag gretig op en beleggers hebben er blijkbaar wel oren naar. Mijnaandelen zijn vandaag de sterkste stijgers op de beurzen wereldwijd. Roubini deed zijn uitspraak in een speech tijdens de Diggers & Dealers Mining Conference in Kalgoorlie, een klein Australisch mijnbouwstadje met 30.000 inwoners.

De prijzen voor grondstoffen kenden vorige week al een serieuze sprong voorwaarts, de grootste in vier maanden tijd. Grondstofbedrijven lieten zich de voorbije dagen en weken ook van hun positieve kant zien. Nyrstar bijvoorbeeld sprak vorige week voor het eerst over de heropening van de zinkfabriek in Balen terwijl ook grootmacht Teck Cominco zijn productie opnieuw gaat opdrijven. Gelijkaardige geluiden kwamen van onder andere Vale. Bij de NMBS zullen ze dat allemaal niet zo graag horen. Zet het koper maar achter slot en grendel want hoge metaalprijzen lokken nu eenmaal dieven uit hun kot.

Roubini gaf in Kalgoorlie ook nog eens zijn visie op de wereldeconomie en die lijkt iets positiever dan voorheen. De voorbije weken zei de ene na de andere bedrijfsleider dat de economie lijkt te stabiliseren. Roubini kon die straffe signalen niet negeren. 'Er is licht aan het einde van de tunnel in emerging markets en zelfs de westerse economie toont tekenen van bodemvorming.'

Maar Roubini zou natuurlijk Roubini niet zijn zonder ook enkele sombere alinea's in zijn speech te proppen. 'We zitten nog in een recessie en het zal nog tot eind 2009 duren eer we daar uitgeraken. Ik ben bearish op korte termijn.'  Roubini verwacht trouwens dat de VS eind 2010 of in 2011 terug in een recessie zullen wegglijden, te wijten aan de hoge overheidsschuld en hoge werkloosheidsgraad.

Jan De Schamphelaere

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud