'Rusland is een koopje'
Voor wie wat turbulentie aan kan en over stalen zenuwen beschikt, is de Russische beurs een koopje. De koers-winstverhouding van Russische aandelen is lager dan hun dividendrendement. Dat blijkt historisch de voorbode van potentieel enorme winsten.
'Wat gebeurt er wanneer het dividendrendement op de beurs groter is dan de koers-winstverhoudingen?' Dat vroeg de vermogensbeheerder JP Morgan Asset Management zich af, nu die situatie zich in Rusland voordoet. Door de geopolitieke onrust in Oekraïne, de sancties van en tegen het westen, en de fors gedaalde prijs van olie en andere grondstoffen is de Russische beurs gekelderd. Sinds nieuwjaar bengelt de Micex-index 8 procent lager. Omgerekend naar euro komt de tuimelperte neer op 17 procent.
De Russische aandelen noteren gemiddeld tegen 4 keer hun winst. Ter vergelijking: voor de Bel20-aandelen ligt die verhouding op 14. Door de koersdalingen is het dividendrendement in Rusland opgelopen tot 4,2 procent, meer dus dan de koers-winstratio.
'Zo'n situatie komt zelden in de geschiedenis voor', zegt Richard Titherington, hoofdstrateeg van JP Morgan Asset Management voor de aandelenmarkten van de groeilanden. Hij vond tien vergelijkbare voorbeelden uit het verleden, gaande van Hongarije en Polen, tot Thailland en Brazilië. 'Een jaar nadien waren de koersen gemiddeld met 74 procent gestegen. Er is slechts één voorbeeld waar de markten verder crashten: Argentinië, waar het regime tegelijkertijd de munt devalueerde en zijn obligaties niet meer terugbetaalde. Tenzij je denkt dat Rusland in wanbetaling gaat of een internationale paria wordt zoals Noord-Korea of Iran, is dit een ideale instapkans', besluit Titherington.