Russische banken baren zorgen

Het leek er op dat de kredietcrisis vooral een crisis was in het hart van het financiële systeem, met name de VS, met gevolgen weliswaar voor banken en fondsen in andere landen. Opvallend is dat het niet tot een crisis kwam op de "emerging markets", de opkomende groeimarkten. Toch werden vragen gesteld over een tussenkomst van de Russische centrale bank.  Nu is er Alphaville,  dat het verontrustend vindt dat de Russische centrale bank de laatste weken dollar verkocht om de roebel te steunen. Dinsdag nog verkocht de bank 4 miljard dollar.
Eén en ander moet in perspectief worden geplaatst. De laatste twee weken daalden de Russische reserves met 6,3 miljard dollar, maar dat is maar een fractie van de 414 miljard dollar aan reserves.
Vice-gouverneur Gennady Melikyan zei tegenover de Daily Telegraph  dat de Russische banken hun kluizen maximaal voorzien zijn met leningen in buitenlandse deviezen. Dit wordt bevestigd door het ratingagentschap Fitch, aldus Alphaville, dat zegt dat sommige (Russische) banken in toenemende mate afhangen van internationale financiering. Dit is een risico indien de buitenlandse interesse zou verdwijnen, bijvoorbeeld omdat die buitenlandse partijen ijlings zelf geld nodig hebben of snel hun uitstaand risico willen terugschroeven.
Fitch verwijst naar Russian Standard Bank, die een portefeuille heeft van buitenalndse leningen van meer dan 71 procent van de totale activa.

Wanneer wordt geklaagd over gebrek aan transparantie in de Westerse financiële sector inzake risicoposities en ingewikkelde producten, dan is er zeker ook wel iets te zeggen over de Russische banken. De gebrekkige coporate governance en transparantie kunnen ook daar tot een vertrouwenscrisis leiden.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud