's Werelds meest geliefde keukenhulpje

AIG mag dan wel volop activa verkopen nadat het miljarden aan staatssteun had ontvangen, de bedrijfsrestaurants blijven blijkbaar heilig voor de Amerikaanse verzekeringsreus. Hoe verklaar je anders dat de groep in maart van dit jaar nog een bonus van maar liefst 7.700 dollar uitbetaalde aan een  keukenhulpje?

Het keukenhulpje is niet de enige AIG-werknemer die de voorbije maanden zo'n prinselijke vergoeding kreeg. Volgens zakenkrant Financial Times - die zich baseert op een Amerikaans regeringsrapport - betaalde AIG in december vorig jaar en in  maart meer dan 168 miljoen dollar uit bonussen uit om te vermijden dat een 400-tal werknemers het bedrijf zouden verlaten.

Die bonussen zorgen eerder dit jaar al voor heel wat ophef, omdat toen al duidelijk was dat een aanzienlijk deel  van de extra's naar de werknemers van AIG Financial Products zou gaan. Het was uitgerekend die afdeling die AIG vorig jaar met monsterverliezen opzadelde, wat er toe leidde dat de Amerikaanse regering 173 miljard dollar in de verzekeraar moest pompen.

AIG verdedigde zich toen met het argument dat het contractueel verplicht was die bonussen uit te betalen en dat ze ook noodzakelijk waren om te vermijden dat toptalenten het bedrijf zouden verlaten. Dat nu is uitgelekt dat een keukenhulpje 7.700 dollar uitbetaald krijgt en een archivaris 700 dollar in cash toegeschoven krijgt, is dan ook bijzonder pijnlijk voor AIG.

Al moet wel worden toegegeven dat die bonussen peanuts zijn in vergelijking met wat de AIG-top uitbetaald kreeg. Een topmanager kreeg zelfs een bonus van 4 miljoen dollar, meldt de Financial Times.

Ondanks alle heisa over de toplonen en bonussen in de bankwereld, lijkt er trouwens bitter weinig veranderd op Wall Street. De Amerikaanse grootbanken mogen dan wel voor een flink deel in staatshanden zijn, het ziet er naar uit dat dat topbankiers er niet van weerhoudt om, 'for old times' sake' opnieuw royale bonussen uit te keren.

The Wall Street Journal berekende woensdag zelfs dat de grootste beursgenoteerde banken en beurshuizen dit jaar in totaal 140 miljard dollar zullen uitbetalen aan loon en bonussen. Dat is een vijfde meer dan vorig jaar en bovendien het hoogste verloingspakket dat ooit is gehanteerd in de financiële sector.

Volgens The Wall Street Journal is die stijging te danken aan het spectaculaire herstel van de belangrijkste financiële instellingen in de VS en - hoe kan het ook anders? - aan het feit dat de banken er alles aan willen doen om hun toptalenten te behouden. Het ziet er dus sterk naar uit dat AIG zijn super-keukenhulpje nog een tijdje royaal zal belonen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud