Saoedische geestelijken vechten dollarkoppeling aan

Saoedi-Arabië kreunt onder de inflatie en volgens een aantal islamitische geestelijken is onder meer de koppeling van de riyaal aan de dollar daar debet aan.

Op de  site van de Britse Telegraph blogt Ambrose Evans-Prischard over een verklaring van 26 Saoedische geestelijken die zeggen dat de inflatie onaanvaardbaar hoog is in het koninkrijk. De dollar wordt niet met zoveel woorden aangevallen, maar de boodschap is duidelijk. In de Golf woedt een hevig debat over de impact van de dalende dollar. Eén van de opstellers van de verklaring is Sjeik Nasser al-Omar, een bekend man na een fatwa tegen de Westerse troepen in Irak.

De Golfregio heeft te kampen met een explosief groeiende vastgoedsector en de inflatie in Saoedi-Aarabië bedraagt 5,35 procent, het hoogste peil sinds tien jaar. In de Verenigde Arabische Emiraten komt de inflatie zelfs uit op 10,1 procent en in Qatar op 12,2 procent.

De Saoedische regering verdedigt de koppeling met de dollar, ook na de recente Amerikaanse renteverlagingen, die de situatie in het koninkrijk nog moeilijker maken. De regering zit evenwel gevangen tussen haar internationale bondgenootschap op commercieel en militair vlak met de VS en het Westen en de druk van radicale geestelijken die volop gebruik maken van de onvrede over de prijsstijgingen.

De wereldhandel in olie verloopt in dollar en de olie-exporterende landen hebben uiteraard grote dollarreserves. Een loslaten van de centrale rol van de dollar zou een enorme klap kunnen zijn voor de Amerikaanse munt, maar de vraag is of zoiets ook niet erg nadelig zou zijn voor de Golfstaten zelf. Ook louter economisch bekeken hebben die er dus geen belang bij de financiële crisis op de spits te drijven. Hier staat dan weer tegenover dat rationaliteit niet altijd de boventoon voert in de internationale betrekkingen.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud