Advertentie

'Saoedische reserves met 40 procent overschat'

In het kader van onze tegendraadse portie zwartgalligheid even aandacht voor dit verhaal van John Vidal in de Guardian: uit een WikiLeak telex blijkt dat een Saoedische expert vreest dat de reserves van de grootste olie-exporteur ter wereld met bijna 40 procent zijn overschat. 

Het onderwerp is actueel nu in nogal wat Arabische landen de politieke onrust sterk toeneemt. De olieprijzen staan daardoor onder druk, maar meer optimistisch ingestelde experten zijn van mening dat het OPEC-kartel in geval van overdreven stijgingen de productie zal verhogen. 

Nu blijkt dat in november 2007 Sadad al-Hoesseini - geoloog en het vroegere hoofd van de exploratie bij het staatsbedrijf Aramco - de Amerikaanse consul-generaal in Riyad zei het niet eens te zijn met de officiële Aramco-analyses. De reserves kunnen met tot 300 miljard vaten zijn overschat (bijna 40 procent). 

In latere telexen verwittigde de Amerikaanse ambassade in Riyad Washington dat zij twijfels hebben bij het vermogen van Saoedi-Arabië om de prijzen lager te drukken voor een langere periode. Ook werd verwezen naar de stijgende eigen energiebehoeften van Saoedi-Arabië  en naar projectvertragingen en ongevallen bij Aramco. 

Het probleem is dat buitenlandse oliemaatschappijen niet mogen exploreren in Saoedi-Arabië zodat de markten zijn aangewezen op de informatie van Aramco. 

U kan de telexen zelf nalezen op Early Warning, waar Stuart Staniford ook naar ander onderzoek verwijst dat op een overschatting uitkomt van ongeveer 40 procent. 

(via Econbrowser, James Hamilton)

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud