Advertentie

Schaf eens een centrale bank af

Mijn collega Daan Ballegeer trok naar het Goldonomic symposium, waar goudenthousiastelingen (goudstavenfoto van Bloomberg) en tegenstanders van centrale banken & aanhangers van de Oostenrijkse School een forum krijgen om hun stellingen toe te lichten. 

Een paar opvallende uitspraken: 

‘Als we teruggaan naar de goudstandaard en banken verplichten voor elke euro deposito’s maar 1 euro krediet te verstrekken, dan kunnen we centrale banken afschaffen. Niemand zou zijn bank bestormen, want je hebt de garantie dat je geld er ligt. Monetair beleid overlaten aan een paar centrale bankiers is geen vrijemarktfilosofie. Het is socialisme.’(Jesus Huerta de Soto).

‘Het hek ging in 1971 helemaal van de dam toen de goudstandaard sneuvelde. Veertig jaar ver in dit systeem dat gebaseerd is op vertrouwen, zitten we met enorme globale onevenwichten.’ (James Turk)

‘Goud. Het is geen belegging, het is geld. Het vermeerdert je vermogen niet, maar het behoudt het. Kijk doorheen de tijd eens naar de hoeveelheid goud die je nodig hebt om een vat ruwe olie te kopen. Die is de voorbije zestig jaar zo goed als constant gebleven. In tegenstelling tot de belangrijkste valuta. Ik heb gezien dat je via de iPhone nu al goud kan overdragen van de ene gebruiker naar de andere. Misschien is dat de toekomst.’ (James Turk).

Wat is uw mening? Lees ook het volledige artikel 'Goud is geen belegging, het is geld.'

Advertentie
Gesponsorde inhoud