Advertentie

Schizofreen het jaar uit

Groots toch. Dinsdag sloten de brede indexen in Europa en de VS voor het eerst weer boven het niveau van voor de val van Lehman Brothers. De crisis lijkt voorbij, wat de aandelenmarkten betreft.

Op de obligatiemarkten blijft het beeld geheel anders, wat voor de financiële markten in hun geheel een schizofrene situatie geeft. De rente steeg de voorbije dagen nog fors in de zwakke eurolanden. Wat tegelijk betekent dat de situatie voor heel wat financiële instellingen met schuldpapier uit die landen in portefeuille of met nauwe banden met banken uit de periferie toch wel spannend blijft.

Het nieuws dat de houders van achtergestelde obligaties van Allied Irish Banks een significante bijdrage moeten leveren voor de redding zal wel niet als een volslagen verrassing zijn gekomen, maar het drukte gisteren wel mee de stemming. 

Dat is meteen zowat de situatie bij deze jaarovergang: voor de aandelenmarkten is de crisis gedaan, maar het schuldenprobleem is voor een goed deel verschoven naar de overheden. Een aantal van die overheden gaat de grootste moeite hebben om dat probleem zonder herschikking opgelost te krijgen. Is dat iets waar de aandelenmarkten kunnen aan voorbijgaan? 

Meer over dit alles tijdens de chat van 12 uur tot 12.30 uur. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud