Schouderklopjes voor slechtsten van de klas

Wat twee maanden geleden nog op een verkoopgolf onthaald zou zijn, wordt vandaag beloond met een resem verse kooporders. Bankreuzen UBS en Citigroup schetsten maandag welke ravage de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt het voorbije kwartaal in hun boeken aangericht heeft. Wall Street reageerde... door een nieuw record op de tabellen te zetten.

Analisten reageerden verdeeld. 'Wij verwachten dat vanuit financiële middens van nu tot midden oktober voor ruim 100 miljard dollar verliezen wordt aangekondigd', zei een doemdenker. Een strateeg reageerde opgelucht: 'Dankzij UBS en Citigroup weten we tenminste waar we aan toe zijn.' Niet echt, zou ik denken. Al is er natuurlijk een tipje van de subprime-sluier opgelicht.

'Het is alsof Wall Street schouderklopjes uitdeelt aan wie zich op glad ijs begeven heeft', schrijft Jon Ogg van 24/7 Wall St. 'Hoe kan je het management van een bank als Citigroup nu een warm hart toedragen, terwijl ze 4,2 miljard euro verspelen met risicovolle beleggingen?', vraagt Ogg zich verwonderd af.

Philippe Gijsels, de aandelenstrateeg van Fortis, vatte het daarnet aan de telefoon mooi samen: 'We moeten ons niet afvragen of het beleggersenthousiasme terecht is of niet. Terecht is niet altijd een relevant begrip als het om financiële markten gaat.'

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud