September, de ergste beursmaand


September is historisch gezien de slechtse beursmaand van het jaar en dat lijkt dit jaar niets anders te zullen zijn. De beurzen zakten vandaag voor de tweede dag op rij. De EuroStoxx50 zakte meer dan 2 procent en dat terwijl er opmerkelijk goed nieuws was over de Amerikaanse economie.

De ISM-index voor de verwerkende industrie steeg boven 50 punten wat aangeeft dat de Amerikaanse industrie in augustus voor het eerst sinds januari 2008 vooruitgang boekte. Dat is het nieuws waar beleggers op zoek naar zijn om de beurshausse van de voorbije maanden verder te zetten maar vandaag hadden ze daar geen oren naar. Is het de vrees dat goede macrocijfers zullen leiden tot een te vroege exit van overheden en centrale banken? Of zou de reputatie van september als 'the cruelest month' een rol spelen?

Bij Market Watch doet men een hele cinema rond de gevreesde septembermaand. De cijfers die Mark Hulbert van MarketWatch geeft, laten geen twijfel bestaan over de ondermaatse beursprestaties in september. Hij rakelde statistieken op vanaf 1896, het jaar waarin de Dow Jones Industrial Average werd gecreeerd. De Dow daalde in september gemiddeld met 1,2 procent terwijl alle andere maanden gemiddeld een winst van 0,7 procent lieten zien.

Probleem is dat niemand een zinnige uitleg heeft voor het verschijnsel. Het zou dus kunnen dat het een puur toeval was net zoals de zeer sterke correlatie tussen de boterproductie in Bangladesh en de S&P500 eerder toevallig genoemd kan worden. September zou dit jaar dan even goed een topmaand kunnen zijn.

Of je nu een believer bent of een non-believer, er zijn tekenen dat het verschijnsel zichzelf in stand houdt. Market Watch merkt op dat zo'n 20 jaar geleden de ondermaatse prestatie in september voor het eerst in een wetenschappelijke studie werd beschreven. Sindsdien is het verschil in prestatie tussen september en andere maanden nog opgelopen. Er is dus sprake van een zeker Pygmalion-effect, waarbij de verwachtingen werkelijkheid worden.

Jan De Schamphelaere

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud