Advertentie

Short sellers houden markten gezond. Toch?

Wat was de ingesteldheid van de traders die short gingen (gokten op een marktdaling dus) vooraleer de financiële crisis losbarstte? Auteur Michael Lewis beantwoordt de vraag in zijn jongste boek, The Big Short, en in onderstaande video (zie ook de site van CME Group).

Shorters gingen in tegen het groepsdenken, zij konden zich voorstellen dat de wereld er heel anders ging uitzien dan op het moment dat zij positie innamen. De instellingen die ten val zouden komen, hadden telkens wel personeelsleden die waarschuwden - maar die werden buitengewerkt. Verscheidenheid van opinie was blijkbaar niet gewenst. 

Zij die gokten op het ineenzakken van het financiële systeem verdienden daarmee fortuinen. Zij vonden niet dat ze moreel verkeerd bezig waren, maar vreesden wel dat de samenleving hen zou veroordelen. 

Zij die heel wat geld verloren, zagen zichzelf als slachtoffer van een tsunami die "niemand zag aankomen." Natuurlijk waren er diegenen die het wél zagen aankomen, maar volgens de verliezers hadden die gewoon geluk. 

De fundamentele kwestie gaat over short sellen uiteraard. Volgens velen is dit moreel verwerpelijk, zeker wanneer het zo radicaal wordt gespeeld dat wordt ingezet op de neergang van een heel financieel-economisch en zelfs maatschappelijk systeem. 

Lewis daarentegen zegt dat shorters een belangrijke functie vervullen: mensen hebben een belang nodig om de onaangename informatie boven te spitten. Met die informatie doen ze marktprijzen naar een juist niveau tenderen. Alhoewel ze luid genoeg hun bevindingen publiek maakten, leken de shorters in dit geval geen impact te hebben gehad op de markt. Blijkbaar was kuddegedrag en groepsdenken voor de overgrote meerderheid comfortabeler dan te zeggen dat de keizer echt wel in zijn blootje stond.

Wat denkt u? Zijn short sellers nodig voor een gezonde markt, of keurt u hen af?

Update: Mijn collega Kurt Vansteeland zegt hier net, met enige zin voor overdrijving die hem niet geheel vreemd is, "als er een boek is dat je moet lezen, dan is het wel The Big Short". Het is in elk geval soms hilarisch grappig, ondanks de onderliggende dramatiek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud