Sint Valentijn: het feest van de Ebitda!

De Amerikanen hebben enige lengtes voorsprong op ons bij het publiceren van ondernemingsresultaten. Een derde van de bedrijven die noteren op de NYSE of op de Nasdaq hebben de markt al ingelicht over 2007. Hierbij zijn zwaargewichten zoals Citigroup en Microsoft geen uitzonderingen, wel integendeel.

Hoe doen ze dat dan toch om zo snel te zijn? Citigroup, een van de grootste banken ter wereld, heeft maar twee weken nodig om een gedetailleerd beeld te geven van de resultaten in een mededeling van 14 bladzijden.  Op datzelfde moment lukken er in België maar twee bedrijven van de Bel20 in om enkele gegevens te verspreiden over het afgelopen boekjaar: Delhaize en Omega Pharma. Het gaat dan vooral over de omzet.

In de VS, subprime-crisis of niet, presidentsverkiezingen of niet, Superbowl of niet, heeft 71 procent van de bedrijven in de S&P500 al voldoen aan zijn informatieverplichtingen.

Blijkbaar zijn de Amerikaanse bedrijven veel efficiënter dan de Belgische, toch minstens voor wat betreft het verzamelen en publiceren van financiële gegevens. Of is het gewoon zo dat het snel informeren van de aandeelhouders in België toch nog altijd wat minder een prioriteit is?


Het is Mobistar dat het resultatenseizoen op 5 februari startte met cijfers die heel dicht bij de marktverwachtingen lagen. Het bedrijf kwam ook met goed nieuws voor de aandeelhouders in de vorm van zo'n 600 miljoen euro die kan worden verdeeld.


Een maand na Citigroup zal KBC de eerste Belgische bank zijn die met resultaten komt over 2007, en dit op 14 februari, het feest van de verliefden, en voorbeurs. Dit feest inspireert blijkbaar nog andere financiële directeurs: diezelfde dag komen ook Cofinimmo en Umicore met resultaten. De volgende dag is het de beurt aan Solvay en aan Bekaert.


Op twee dagen tijd zal dus een vierde van de Bel20 aan zijn verplichtingen hebben voldaan. Het seizoen wordt op 31 maart afgesloten.


Bear&Bull bereiden zich mentaal al wel speciaal voor op 28 en 29 februari. Op die twee dagen heeft een waar festival van de Ebitda editie 2007 plaats, een festijn voor de cijferminnaars: minstens 15 beursgenoteerde ondernemingen komen die dagen met hun cijfers te voorschijn.


 

Stéphane Wuille

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud