Slecht nieuws en toch hoger

Slecht nieuws vanmorgen en toch gaan de beurzen fors hoger. Dan moet het met interpretatie te maken hebben. Maar laten we beginnen met de feiten. UBS, het voornaamste slachtoffer van de kredietcrisis in Europa, maakte vanmorgen opnieuw erg forse afschrijvingen bekend op de kredietportefeuille en gaat nog maar eens op zoek naar verse miljarden om de putten te dichten. Deutsche Bank kwam onverwacht boven water met afschrijvingen voor het eerste kwartaal, die die van 2007 in waarde overtreffen.

Een mens moet het afgelopen jaar op Mars geleefd hebben om nu te besluiten dat de kredietcrisis voorbij is. UBS en vooral Deutsche Bank bewijzen het tegendeel. In het communiqué dat Deutsche Bank vanmorgen rondstuurde, zegt de bank in het eerste kwartaal van dit jaar wellicht 2,5 miljard euro te zullen moeten afschrijven. Vorige week klonk het in het jaarverslag van de bank nog dat de huidige marktomstandigheden 'uitdagend' blijven. Vandaag zegt Deutsche Bank dat de 'erg uitdagende' omstandigheden (significantly challenging) de nieuwe waardeverminderingen in de hand hebben gewerkt.

Zowel bij Deutsche Bank als bij UBS loopt de communicatie mank. Als Deutsche Bank in een week tijd opschuift van 'uitdagend' naar '2,5 miljard euro', dan mag u aannemen dat de marktomstandigheden wel degelijk uitdagend zijn. Als UBS eerst halsstarrig vasthoudt aan zijn topman Ospel, om hem uiteindelijk toch te dumpen om met een propere lei de markt te kunnen afschuimen naar vers kapitaal, dan is UBS geen bank die stevig in het zadel zit.

Ondanks al die negatieve berichten gaan de koersen van de financials vandaag flink hoger, UBS gaat daarbij zelfs op kop. Wellicht hoopt de markt dat het ergste nu voorbij is wat kredietmiserie betreft. UBS schrijft meer af dan verwacht, maar ook de nieuwe kapitaalronde zal groter uitvallen dan door de markt voorzien. Deutsche Bank zet opnieuw zwaar het mes in de waardering kredietportefeuille en ook dat beschouwt de markt als een goed teken, een signaal dat de bank schoon schip wil maken.

Dat de euribor, de rente die banken in de eurozone elkaar aanrekenen voor kortlopende kredieten, naar een nieuw recordpeil voor dit jaar stijgt, wordt vergeten. Het wantrouwen tussen banken blijft met andere woorden reuzegroot. De nieuwe lading slecht nieuws doet de aandelenbelegger dan wel juichen, voor de banken zelf is ze eigenlijk slecht nieuws; de marktomgeving blijft 'challenging'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud