Slechter dan verwacht wordt de verwachting

Fortis, Crédit Agricole, Société Générale, alle werden ze zwaarder getroffen door de kredietcrisis dan verwacht. En toch houden de beurzen opnieuw stand. Of hoe de kredietcrisis en afschrijvingen nauwelijks nog impact hebben op de markt.  'Slechter dan verwacht' doet al een tijdje geen alarmbelletje rinkelen. Slechter dan verwacht wordt de verwachting. Zo kunnen de beurzen natuurlijk niet dalen.

Akkoord, Crédit Agricole zakt zwaar door het ijs (-5% in de late handel vandaag), maar het grootste Franse slachtoffer van de kredietcrisis kwam dan ook geheel onverwacht enkele dagen vroeger met een update voor het eerste kwartaal. En met de boodschap dat het 6 miljard euro zoekt. Nu, zo verras je pas de markt! Niet door zoals Fortis bijna vier keer meer dan verwacht (380 miljoen euro vs. een verwachting van 100 miljoen) af te schrijven op de portefeuille kredieteffecten en te zeggen dat de toestand op de financiële markten erg fragiel blijft.

Toch zijn er nog zekerheden. 'Beter dan verwacht' wordt nog altijd beloond met koersstijgingen. Zo blijft de Amerikaanse consument lustig consumeren, ondanks de vastgoedcrisis, ondanks de inflatie en ondanks de kwalijke effecten van de kredietcrisis. Erg bijzonder, of het moet zijn dat de kredietcrisis de reële economie (en dus de consument) nog écht moet gaan besmetten, zoals sommige kwatongen beweren.

Het blijft met andere woorden belangrijk hoe goed de banken het stellen. De gezondheidstoestand van hun balansen kan de groeivertraging in de VS en de eurozone nog wat pijnlijker maken, of net een stuk draaglijker. Het is niet toevallig dat Bernanke zijn bezorgdheid blijft uiten over de toestand op de financiële markten. De Fed-voorzitter heeft een goed geolied bankensysteem nodig, wil hij de consument zijn renteverlagingen ook echt in de portemonnee laten voelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud