Snel herstel ijdele hoop?

Vorige week vrijdag zat de hoop in de markt dat 'het ergste' voorbij was, vandaag, is die hoop opnieuw netjes opgeborgen. Winsten worden veilig gesteld, na een beursweek die heel wat ontgoochelingen telde. General Electric gaf de indexen vandaag nog maar eens een tik met een winstwaarschuwing. Als die winstwaarschuwing ook nog eens komt van een van de grootste bedrijven ter wereld, een bedrijf dat zichzelf na het vierde kwartaal omschreef als een 'betrouwbaar groeibedrijf in moeilijke tijden', is de beursreactie niet min.

'Een ramp', zo omschreef een strateeg van BNP Paribas op de site van Financial Times de resultaten en guidance van GE. Maar misschien nog belangrijker: 'De resultaten zijn een bruusk ontwaken voor al wie geloofde in het snelle herstel van de aandelenmarkten en de economie in het tweede halfjaar.' Wall Street Journal vermeldt dat General Electric bijzonder hard verrast, omdat het bedrijf normaalgezien steevast beter dan of even goed doet als de analistenverwachtingen.

Eén troost. De wereldeconomie lijkt nog in goede vorm. GE boekte in het eerste kwartaal vooral minder winst door de kredietcrisis, wat in het bijzonder de financiële poot van het bedrijf trof. Of die goede vorm nu direct een troost is voor de VS, is weer een andere zaak. Vandaag bleken de importprijzen in de VS voor maart jaar-op-jaar met bijna 15 (!) procent gestegen.

Die hausse is vooral te wijten aan de stijgende energieprijzen, rechtstreeks verbonden met de energiehonger van de ontluikende markten. Ook speculatie houdt de grondstoffenprijzen op hoge niveaus. Investeerders dekken zich in tegen een verzwakkende Amerikaanse economie en een vallende dollar door in grondstoffen te stappen.

Dat maakt de taak die Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, voor ogen heeft extra moeilijk. Terwijl het pakket belastingverlagingen en de lagere rente in de tweede helft van 2008 zullen doorsijpelen in de reële economie, zal de Amerikaanse consument wellicht tegelijkertijd hoge prijzen blijven torsen. Als ondertussen de waarde van het vastgoed blijft dalen, kan de hoop op een snel 'V-herstel' snel ijdel blijken, en heeft General Electric gelijk door zwaar in zijn prognoses te snoeien.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud