Socialisme voor de rijken

Nu we toch over de New York Times bezig zijn, er stond het voorbije weekeinde een opvallend commentaar in over de Federal Reserve en de kredietcrisis. James Grant vraagt zich af wie nu de échte schuldige is voor de subprime-crisis. We hebben er natuurlijk al een aantal gehad: de roekeloze consumenten, de hypotheekverstrekkers, de bankiers die de hypotheken verpakken in andere producten, de hedgefondsen, de ratingagentschappen, de centrale bankiers enz. Het antwoord van Grant omvat al deze groepen én doet er nog een schep bovenop: de schuldige is de menselijke soort.  Vervolgens zijn schuldig: een met goede intenties bezield zijnd beleid en Wall Street. De menselijke soort is "schuldig" omdat ze nu eenmaal zo werkt, in cycli van laksheid bij het verlenen van krediet en het nemen van risico en grote striktheid wanneer het allemaal weer eens fout is gegaan.

Grant overloopt historische kredietcrisissen en wijst op de steeds verder veld winnende idee, die ontstond in de jaren dertig van vorige eeuw, dat de risico's van geld uit te lenen en te ontlenen uiteindelijk door het publiek moeten worden gedragen en de winsten ervan vooral naar de kredietverstrekkers en ontleners moeten gaan.

Hiertegenover stelt de auteur dat de Federal Reserve moet doen wat ze kan doen en niet wat ze niet kan doen. Wat volstrekt onmogelijk is, volgens Grant, is te proberen prijzen te manipuleren om een meer stabiele en welvarende economie te krijgen. Het manipuleren van de rente kan de Fed nu een schijn van stabiliteit opoleveren, maar de prijs is de instabiliteit van morgen.

Het feit dat voorzitter Bernanke van de Fed weerstand biedt tegend druk om de richtinggevende rente te verlagen, is dan ook positief volgens Grant, die volgende mooie volzin ten beste geeft: "Misschien ziet hij (nvdr: Bernanke) het licht dat kapitalisme zonder financieel falen geen kapitalisme is, maar een soort van socialisme voor de rijken."

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud