Advertentie

Solvay - Analisten verwachten 2% meer kwartaalwinst

Analisten verwachten dat zowel de omzet (+2,7% tot 2.585 miljoen euro) als de rebitda (+2% tot 430 miljoen euro) van Solvay in het eerste kwartaal gestegen zijn. Solvay publiceert zijn kwartaalcijfers dinsdag om 7.30 uur.

'We zien tekenen van herstel in de economie. Het jaar is met een positieve dynamiek gestart', zei CEO Jean-Pierre Clamadieu eind februari bij de presentatie van de jaarresultaten. De Fransman stelde voor 2014 een winstgroei in het vooruitzicht, iets wat in 2013 niet lukte.

'We verwachten een solide kwartaal met volumegroei in de meeste segmenten', luidt het bij Bank Degroof. Een deel van de groei zal op het conto komen van 'uitmuntendheidsiniatieven', zijnde kostenbesparingen en commerciële syngergieën. In de periode 2014-2016 verwacht het management dat dat alles 420 miljoen euro extra winst zal opleveren. Onder andere dankzij de sluiting van een Portugese fabriek waar natriumcarbonaat geproduceerd werd.

Maar voor het eerste kwartaal maken analisten zich zorgen over de impact van de wisselkoersen (de Braziliaanse munt zakte met 19 procent), de groeivertraging in emerging markets en de tijdelijke productiestop in een fabriek in Baton Rouge (VS). Bovendien kon Solvay de voorbije kwartalen de winst opdrijven door CO2-emissierechten te verkopen, maar dat reservepotje is intussen helemaal leeg.

Voor beleggers is het bovendien uitkijken naar een update over de geplande joint venture tussen de pvc-activiteiten van Solvay en INEOS. Geeft de Europese Commissie groen licht? En wat zijn de toegevingen die de twee zullen moeten doen? Op 16 mei ten laatste geeft Europa uitsluitsel.

Advertentie
Gesponsorde inhoud