Solvay boekt hogere nettowinst dankzij afdeling die de deur uit moet

Het was te verwachten, maar het blijft toch een vreemd zicht. Solvay boekt een hogere kwartaalwinst, waarvoor applaus, maar dat is wel te danken aan de farmadivisie die de groep gaat verkopen aan Abbott.

De chemiedivisie zag de omzet met 18 procent krimpen, de kunststoffendivisie met 16 procent. De farmadivisie zette 8 procent meer om, dankzij de goede verkoop van geneesmiddelen als Androgel, Creon en Influvac, maar ook dankzij gunstige wisselkoersen.

Is het dan niet bijzonder jammer dat de groep uitgerekend de sterk presterende activiteiten van de hand doet?

De vraag zal uiteraard pas achteraf met zekerheid kunnen worden beantwoord. Solvay gaat ervan uit dat die activiteiten niet de nodige omvang hebben om op termijn sterk te blijven presteren. Het geld dat ze opbrengen zal ook worden geherinvesteerd in nieuwe interessante activiteiten.

Dat betekent meteen een dubbele onzekerheid voor de belegger. Niet alleen is er de moeilijke economische omgeving, er is ook de vraag in welke activiteiten Solvay wil investeren en wat de timing zal zijn.

Het bedrijf zelf heeft het over activiteiten met een lage cycliciteit, een lage energieafdruk en een hoge toegevoegde waarde die een bijdrage leveren tot de geografische expansie.

Toen mijn collega Jan De Schamphelaere een rondvraag deed naar de interpretatie van die vereisten zeiden analisten:

Zeer cryptisch. Het laat heel wat ruimte tot interpretatie. Als je alles op een rijtje zet, is het niet gemakkelijk om een shortlist van overnameprooien te maken. Er zijn er veel die aan bepaalde criteria voldoen maar weinig die aan alle criteria beantwoorden.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud