Advertentie

Solvay en de omgekeerde overname

Staat u ook zo te kijken van de mysterieuze stijging van het aandeel Solvay? Ik zeg mysterieus, omdat ik tot op vandaag geen enkele analist gevonden heb die echt enthousiast is over de overname van Rhodia door Solvay. En de grote beleggers gaan nu eenmaal vaak voort op de rapporten van analisten. Maar misschien miss ik iets. Dat het eigenlijk Rhodia is dat Solvay overneemt bijvoorbeeld.

Luistert u eens naar dit geluidsfragment op de website van petrochemieanalist Platts. U hoort er een chemiespecialist uitleggen dat veel beleggers in de Solvay-zet een 'reverse takeover' zien, een omgekeerde overname. Niet omdat Rhodia daadwerkelijk centen op tafel legt voor Solvay, maar omdat het via ceo Jean-Pierre Clamadieu (rechts op de AFP foto) binnen enkele jaren de touwtjes in handen krijgt bij de Brusselse chemiegroep. Want dan gaat huidig topman Christian Jourquin (links op de foto) met pensioen.

Dat kan meteen de reden zijn waarom Solvay zo in trek is. Clamadieu is immers erg geliefd bij de beleggers wegens zijn grondige opruimwerk (focus op fijnchemie/groeilanden) dat hij bij Rhodia verricht heeft. 'Sommige beleggers speculeren erop dat Clamadieu de pvc-activiteiten van Solvay zal verkopen om het geld te investeren in veel rendabelere speciaalchemie', zegt de chemieanalist. In de pvc-sector wordt dat dan weer als 'onrealistisch' afgedaan. 'Daarvoor is pvc te belangrijk voor Solvay.'

Wat er ook van zij, beleggers lijken er stevig op te gokken dat Solvay de komende jaren wat meer Rhodia wordt, en niet omgekeerd. Of zij er daarbij ook vanuit gaan dat de fiere torso van Ernest Solvay, die vandaag nog voor het Solvay-hoofdkantoor in Brussel pronkt, mee de overstap naar Parijs maakt, is niet bekend.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud