Somber geluid over de wereldeconomie (update)

(update: VPK en de energiekosten)

De Bel20 mag op dit moment wel hoger staan, toch worden Bear & Bull geteisterd door zwaarmoedige gedachten. Sta ons toe een paar dingen op een rij te zetten:

  • Gisteren ging het aandeel van de plantageholding Sipef voor het eerst boven de kaap van 500 euro, zo schrijft mijn collega Kim Evenepoel. De koers wordt aangevuurd door de  hoge prijs van de palmolie.
  • VPK gaat dan weer onderuit na het bericht dat het behalen van de vooropgestelde winstmarges moeilijk wordt, onder meer door de energiekosten die dit jaar bij de papier- en kartonproducent 7 miljoen euro hoger zullen liggen.
  • Na een bestorming door restauranthouders rantsoeneren de tweede grootste groothandelsconcerns van de VS hun rijst. Nuance: het gaat over het rantsoeneren van pakken van zo'n 36 kg, niet van gezinsporties.
  • Op de FT.com blog Alphaville staat een bijzonder onheilspellend citaat van John Kemp van Sempra Metals. Hij somt een reeks symptomen op "van een wereldeconomie waar de vraag het aanbod ver overtreft, waarbij er tekorten ontstaan en een intense en snel toenemende opwaartse druk op de prijzen."

Aan markten waar er spanningen optreden, is geen gebrek: kolen, staal, tin, koper, elektriciteit, olie. Aan pogingen om de markten te omzeilen ook niet: prijscontrole in China en de rest van Azië, exportembargo's voor staal in India, rijstembargo's in Vietnam en opnieuw India, prijsblokkeringen voor supermarkten in de Perzische Golf.

Kemp verwacht dat de economische vooruitzichten geleidelijk aan somberder worden omdat de grote centrale banken in de VS, in andere Angelsaksische landen en in China gedwongen gaan zijn de kredietvoorwaarden te verstrengen om de inflatie te beteugelen.

De vraag is natuurlijk in welke mate de stijging van de grondstoffenrpijzen een duurzaam karakter heeft. Recent stond in De Tijd te lezen dat niemand minder dan de miljardair George Soros de grondstoffen de nieuwste zeepbel noemde, "het nieuwste speeltje van institutionele beleggers." Soros krijgt hierbij steun van The Economist Intelligence Unit, die de prijsindex van de belangrijkste zes industriële basismetalen (koper, zink, tin, aluminium, koper en lood) dit en volgend jaar ziet dalen. Overigens staat op het moment dat we dit schrijven het aandeel Nyrstar volop onder druk, onder meer door lagere tarieven voor zinkverwerking;

Toch kan er ook niet worden voorbijgegaan aan de indrukwekkende opkomst van landen zoals onder meer Brazilië, Rusland, India en China (de BRIC-landen). De Tijd is momenteel overigens in Sjanghai om een beter begrip te krijgen van deze groeiexplosie. Het kan toch moeilijk anders dan dat de stijgende consumptie in landen met dergelijk grote bevolkingen een grote impact heeft op de grondstoffenprijzen. De vraag is op langere termijn in welke mate technologische vooruitgang dit effect kan milderen of neutraliseren.

Bear&Bull vindt dat er zeker redenen genoeg zijn voor ongerushteid over de wereldwijde inflatie (zie ook onze blogpost over dollar en olie), maar laat het voorspellen met graagte over aan analisten en financiële goeroes.

Peter De Groote & Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud