analyse

Stap over van Warren Buffett naar zijn volgelingen

De investeringsaanpak van miljardair Warren Buffett wordt gekopieerd door nieuwe spelers. ©AFP

Geert Campaert werkt bij Dierickx Leys Effectenbank, hij legt uit hoe de aanpak van meesterbelegger Warren Buffett navolging krijgt.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Warren Buffett de leiding overnam van Berkshire Hathaway. In die 50 jaar heeft hij een onwaarschijnlijk trackrecord neergezet, waarbij de boekwaarde per aandeel jaarlijks gemiddeld met meer dan 19 procent toenam. De S&P 500 bleef in dezelfde periode steken op 9,9 procent. Aandeelhouders van het eerste uur zagen hun aandelenbelegging met maar liefst 1.826.163 procent stijgen. Buffett bereikte dat resultaat, zeker in de tweede helft van deze periode, vooral met het beleggen in sterke bedrijven met een goed management en die beleggingen dan aan te houden voor de (heel) lange termijn.

Een belangrijke bijkomende factor, die vaak minder belicht wordt, is dat hij vrij snel de voordelen inzag van investeren in winstgevende verzekeraars. Buffett investeerde al vroeg in de autoverzekeraar Geico en breidde dat later nog uit met een reeks andere verzekeraars en herverzekeraars die de basis van zijn beleggingsholding zouden vormen. Verzekeraars generenen immers jaarlijks premies (de ‘float’) die belegd kunnen worden in afwachting van het moment waarop ze nodig zijn om claims te betalen. In tegenstelling tot de meeste verzekeraars, gebruikte Buffett een veel groter deel van die float om in (aandelen van) kwaliteitsvolle bedrijven te beleggen in plaats van in obligaties. De jaarlijkse float was op die manier een soort gratis renteloze lening die het rendement van de aandelenbeleggingen een extra impuls gaf.

In zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders gaf Buffett vorige week toe dat hij de komende 50 jaar niet meer in de buurt van de rendementen van het verleden zal komen door de huidige omvang van Berkshire Hathaway. De float bedroeg vorig jaar 84 miljard, en dat bedrag kan hij enkel investeren in de grootste en meest liquide bedrijven, waardoor het moeilijker wordt om duidelijk beter te presteren dan de markt. Voor de komende 50 jaar is het dan ook beter om op zoek te gaan naar kleinere bedrijven die de lessen van Berkshire over verzekeraars hebben geleerd, en ze succesvol toepassen voor hun beleggingsstrategie. We stellen er enkele kort voor.

Markel

Markel kunnen we het best omschrijven als een kleinere versie van Berkshire. Het management geeft ook openlijk toe dat Buffett hun voorbeeld is. Markel is een schadeverzekeraar die actief is in niches en daarin de voorbije jaren duidelijk winstgevend was. Ze gebruiken ook de float om te beleggen in aandelen van kwaliteitsbedrijven met een uitstekend management.

Hun beleggingen presteerden de voorbije 20 jaar bovendien gemiddeld ruim 2 procentpunten beter dan de Amerikaanse S&P 500-index. Opvallend is ook dat hun boekwaarde per aandeel de voorbije 20 jaar sterker gestegen is dan die van Berkshire Hathaway. Met een beurskapitalisatie van ongeveer 10 miljard dollar kan Markel nog lang groeien vooraleer het te groot wordt om nog voldoende beleggingsopportuniteiten te vinden.

Fairfax

Fairfax Financial Holdings wordt sinds haar start in 1985 geleid door Prem Watsa, die in de media vaak ‘de Canadese Buffett’ wordt genoemd. Ook bij Fairfax liggen verzekeringsactiviteiten aan de basis, en wordt de float gebruikt voor succesvolle beleggingen in aandelen. Het trackrecord van Watsa is ook beter dan dat van Buffett: sinds 1985 heeft hij de boekwaarde per aandeel van Fairfax gemiddeld jaarlijks met meer dan 21 procent doen toenemen.

Watsa neemt soms wel meer controversiële beslissingen, en focust niet noodzakelijk enkel op beleggingen in goede bedrijven: in de aanloop naar de huizencrisis in de VS speculeerde hij via CDS’en op een daling van de overgewaardeerde huizenmarkt, en in 2013 kocht hij de noodlijdende smartphoneproducent Blackberry. Watsa wordt dit jaar 65, maar hij lijkt nog niet van plan om de komende jaren met pensioen te gaan.

Fosun

Ook in Azië vindt men tegenwoordig bewonderaars van Buffett die zijn businessmodel willen kopiëren. Fosun is een investeringsmaatschappij die 20 jaar geleden door vier universiteitsvrienden in China werd opgericht om in te spelen op de liberalisering van de Chinese economie. Ze investeerde achtereenvolgens in farma, vastgoed en grondstoffen en kende een (heel) stevig groeitraject.

Vanaf 2010 besloot Fosun om het investeringsmodel van Berkshire Hathaway gedeeltelijk te kopiëren en ging het op zoek naar verzekeringsactiviteiten als basis van het conglomeraat. De float zou dan gebruikt worden om te investeren in sectoren die kunnen profiteren van de groeiende middenklasse in China. Begin 2014 werd daarin een grote stap gezet met de overname van de grootste Portugese verzekeraar Caixa Seguros. Het management is wel duidelijk minder conservatief dan Buffett en gebruikt ook nog veel schulden om de groei te financieren.

Dhandho Holdings

Een interessante nieuwkomer dit jaar wordt Dhandho Holdings. Mohnish Pabrai is een grote Buffett-fan en klopte met zijn hedge funds sinds 2000 met ruime marge de beursgemiddelden. In 2008 betaalde hij 650.100 dollar om de jaarlijkse lunch voor het goede doel met Warren Buffett te winnen, zodat hij enkele uren met zijn voorbeeld kon discussiëren over beleggen.

Hij is nu kleinere schadeverzekeraars aan het opkopen in de VS die de basis moeten vormen van Dhandho Holdings, het bedrijf dat hij in 2015 naar de beurs wil brengen. Op die manier wil hij een kleinere versie van Berkshire Hathaway creëren. Gezien zijn beleggingsfilosofie en de trackrecord van zijn fondsen, kan Dhandho Holdings een interessante investeringsmogelijkheid voor de komende decennia worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud