korte metten

Star

©AFP

Twee sterren vanmorgen op Euronext Brussel, een rijzende en een vallende. Mobistar stijgt fors na onverwacht mooie resultaten, Nyrstar incasseert een klap door bewegingen in de zinksector.

Voor het eerst in tien jaar daalt de winst van Mobistar niet verder. De ebitda (bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen) steeg in het derde kwartaal zelfs met 11 procent en kwam hoger uit dan analisten hadden verwacht. De mobiele operator wist de voorbije maanden aardig wat klanten bij te winnen en de bestaande klanten surfen ook almaar meer mobiel. Op die manier stijgt de gemiddelde opbrengst per klant. Dankzij de goede kwartaalcijfers kan Mobistar zijn winstprognose voor het hele jaar optrekken. Beleggers zijn in hun nopjes en sturen het aandeel meer dan 6 procent hoger.

Met een verlies van meer dan 8 procent is Nyrstar dan weer een vallende ster. En dat heeft eigenlijk niets met het bedrijf zelf te maken, maar alles met zink, het belangrijkste metaal voor het nonferrobedrijf. Een dag of tien geleden kondigde Glencore aan zijn zinkproductie met 500.000 ton te verminderen en twee mijnen dit jaar te sluiten. Dat resulteerde onmiddellijk in een herstel van de zinkprijs en stuurde ook het aandeel Nyrstar hoger.

De ingreep van Glencore heeft echter een – vermoedelijk ongewenst - neveneffect. Het mijnbouwbedrijf Vedanta Resources gaat zijn zinkproductie verhogen, inspelend op de schaarste die op de markt dreigt te ontstaan en op de hogere zinkprijs. Resultaat: in Londen valt de zinkprijs terug. En dat sleurt Nyrstar mee.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud