Advertentie

Stel u voor: de economische singulariteit

Als een enthousiast (maar redelijk sceptisch) lezer van Raymond Kurzweil heb ik een speciale interesse voor de notie 'technologische singulariteit'. Wat daarmee wordt bedoeld: technologie die op een bepaald moment tegen een fundamenteel andere (hogere) snelheid begint te evolueren - onder meer omdat computersysteem zélf beginnen leren. 

Onmogelijk zegt u? Wel, het is iets dat de mensheid al eerder overkwam. Denk aan het totstandkomen van de landbouweconomie, en dan, verschrikkelijk veel later, de industriële revolutie. Denk aan de explosie van de wereldbevolking. Denk aan de wet van Moore, die zegt dat het aantal transistoren dat goedkoop op een geïntegreerd circuit kan worden gezet ongeveer elke twee jaar verdubbelt.

Het blijft een omstreden notie bij technologen, maar het is toch interessant de economische implicaties van zo'n scenario te overdenken (tijdens een vakantieweek mag dat). 

Robin Hanson (George Mason University) bespreekt het concept in een economische context: stel u voor dat de wereldwijde output elke twee weken verdubbelt eerder dan elke 15 jaar zoals nu (wat in historisch perspectief ook al verbluffend is).

Een doorbraak in artificiële intelligentie zou tot een dergelijke explosie van productiviteit kunnen leiden. De returns op kapitaal en arbeid zouden volledig veranderen. Wat met het milieu? Wat met arbeid? Het gesprek waar we zo dadelijk naar linken gaat over de haalbaarheid van zo'n proces en de intuïties achter de conclusies.

Het gesprek tussen professor economie Robert Russells en Hanson vindt u op de Library of Economics and Liberty en duurt meer dan 90 minuten.

Advertentie
Gesponsorde inhoud